Hopp til hovedinnholdet

Økonomisk støtte om jeg flytter når jeg blir 18?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har lekt litt med tanken om å flytte ut når jeg fyller 18. Det jeg tenker er at det blir en økonomisk utfordring å betale husleie, strøm, mat og alt det der selv. Derfor lurer jeg på om det er noen støtteordninger fra velferdsstaten sin side som kan hjelpe meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til oss.

Du lurer på om det finnes økonomiske stønader om du velger å flytte når du blir 18 år.

 

Fram til du er 18 er det dine foreldre som er økonomisk og juridisk ansvarlig for deg.  Men du kan ikke hverken før eller etter at du har fylt 18 kreve at foreldrene dine hjelper deg økonomisk til utgifter ved flytting før eller etter du har fylt 18 år.

  

Som du skriver, koster det en del å bo for seg selv. Et sted å bo, mat, strøm, sosiale saker og fritid... Hva bruker man penger på når man bor for seg selv. Legger ved en artikkel om hva det koster under svaret.

 

Du kan få bostipend fra Lånekassen hvis du går på videregående skole. Du kan ikke bo sammen med foreldrene dine, og må i tillegg oppfylle et av følgende krav:

Skolen ligger 40 km eller mer fra foreldrehjemmet og reisetiden mellom hjem og skole er tre timer eller mer tur-retur.

 

Legger ved en artikkel som gir deg tips om jobber og hvordan du kan tjene penger.

 

Ut over dette er det ingen instans som gir ungdom penger til bo-opphold utenfor familiehjemmet. Det er meningen at man skal klare utgifter selv, vet jobb og eventuelt stipend om man studerer.  Og de som kan bo hjemme en stund, bør vurdere å spare penger og sette i sparekonto, slik som BSU (se artikkel under svaret). Det er en fordel den dagen de skal kjøpe seg bolig. For det kreves i dag 15% egenkapital for å få lån til bolig.

 

Det er lurt å snakke med foreldrene dine om grunnen til at du ønsker å flytte hjemmefra. Kanskje dere sammen kan finne løsninger som gjør at du lettere kan leve i 'familiesituasjonen' en stund til? Husk å legge fram saken din på en rolig og gjennomtenkt måte, da er det lettere å bli hørt. Skriv gjerne ned noen notater så du husker hva du vil si.

 

 Håper dette kan være til nytte for degVennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Derfor bør du søke om studentbolig

Studentbolig på Ås (Foto: NMBU/Benjamin A. Ward)

Som leietaker i en studentbolig tar studentsamskipnaden ansvar for huset i sin helhet, og du kan fokusere på å styre deg selv, din hybel og ditt liv. Det er stor rift om studenthyblene hvert år, så søk tidlig!

Les mer

Hva koster det å bo?

Flyttekasser, ung.no

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv, og hvordan finner du et sted å bo?

Les mer

Spar til egen bolig med BSU

Kjøper hus (colourbox.com)

BSU er en forkortelse for boligsparing for ungdom. Men hvilke fordeler får du egentlig, og hva kan du bruke sparepengene til?

Les mer

Student med dårlig råd?

Tomme lommer (colourbox.com)

Støver det i lommeboken din? Det finnes mange gode triks og tilbud dersom du er student og ønsker å spare.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte