Hopp til hovedinnholdet

Ung og gravid. Økonomisk støtte.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei :) Jeg har 2 spm angående støtte når det gjelder ung og gravid. 1 spm: Jeg er 18 år og gravid. Jeg er sammen med barnefaren, og vi har lyst til å flytte sammen. Han skal begynne som læling, og får 10 000 i mnd ca. Jeg har ca rundt 5 000. Er det noen muligheter for å få støtte av NAV til dette? Med 15 tusen til leilighet, mat, barnet så kommer det overhode IKKE rundt. Abort er noe jeg OVERHODE ikke har lyst til å vurdere. Men nå føler jeg at dette ser mørkt ut ang penger.. 2 spm: Har hørt om aleine mødre som får leiligheten betalt av Nav, og i tilleg får de rundt 20 000 kr. Er det muligheter for at jeg flytter i min egen leilighet, og får lov til å ha kontakt med kjæresten min, men at han ikke flytter inn til meg og barnet? Vi er sammen, men bor ikke sammen. Eller er ikke dette lov? Jeg trenger desperat svar, for jeg vil jo ikke at ungen min skal få en dårlig oppvekst pga jeg fikk ungen i ung alder, og hadde ikke penger til det ... :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


De fleste som blir foreldre får foreldrepenger som skal kompensere for at de ikke kan jobbe i det første leveåret til barnet. Du kan lese mer om dette her.

Antakelig har dere ikke rett på dette, fordi dere ikke har hatt nok inntekt i tiden før fødselen. En veileder med økonomisk beregning finner du her.

 

De som ikke har rett på foreldrepenger har som regel rett på engangsstøtte. Den er på for tiden på kr 35 263.

 

Enslige forsørgere kan få innvilget overgangsstønad. Den er for tiden på kr 13 203 pr måned, før skatt. Det sentrale er ikke hvorvidt foreldrene bor sammen, men om man er enslig forsørger eller ikke. Ut fra det du beskriver vil du altså ikke ha rett på dette.

 

Dere vil ha rett på barnetrygd til barnet. Den er på kr 970 pr måned, og er skattefri.

 

Ta kontakt med ditt lokale Nav-kontor dersom noe av dette var uklart eller du ønsker mer råd og veiledning.

 

Siden du er såpass ung og har lav inntekt, er det nok lurt at du blir boende hjemme hos foreldrene dine mens dere forsøker å spare opp penger til å flytte for dere selv.

 

Lykke til!

Med vennlig hilsen Nav i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet