Hopp til hovedinnholdet

Er det en eller annen måte jeg kan få studiekompetanse på i Romania?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal starte 3 året på vgs påbygg. Men jeg vil ta 3 året i Romania. - Er det en eller annen måte jeg kan få studiekompetanse på i Romania? Hvis ikke tar jeg bare 3 året her på nytt i Norge. - Hva skal jeg gå i Romania for å kunne få stipend her ifra? - Hva slags støtte har jeg rett til? (Jeg har ungdomsrett og for stipend på ca. 1700 i måneden) - Jeg vil ta noe forberederne skole, sånn at jeg klarer 3 året i Norge. Er det en skole jeg kan gå der som jeg kan få støtte av? Min mor, søster og jeg planlegger å flytte til utlandet nå. Min far er syk og vi kan ikke bo med han mer. Hvordan skal vi få penger fra Norge (Fra nav) og bo i Romania? Mor er ganske sliten og deprimert, kan hun få sykemeldt et år fra legen får å få penger her ifra? Hva slags muligheter finnes det for oss? Vi må ha noen penger her ifra for å kunne leve med der nede. Tusen, tusen takk!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Lånekassen gir ikke støtte til å gå Vg3 i Romania på denne måten. Når det gjelder å finne skoleplass, er dette noe rumenske myndigheter må vurdere og avgjøre. Dersom du ser for deg å avslutte skolegangen der, er det de som må avgjøre hvordan din norske utdanning kan innpasses i det rumenske systemet og hva som kreves. Ta kontakt med ambassaden for mer informasjon. Hvis du senere ønsker å søke deg inn på høyere utdanning her i Norge, så ser du på denne siden hos Samordna opptak hva som kreves av rumensk utdanning for å kvalifisere til å studere ved høgskoler/universitet i Norge.

 

Når det gjelder stønad fra Nav, så er det vanskelig å gi helt sikre svar da dette avhenger av mye i deres situasjon. For best mulig svar, ta kontakt med Nav internasjonalt.

Når det gjelder sykemelding for din mor mens hun er i utlandet, så kan du lese mer om dette her.

Det er kanskje også relevant å vite hva som skjer med barnetrygden dersom dere flytter. Det kan dere lese mer om her.

 

Lykke til!

Hilsen utdanningsrådgiveren og NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte