Hopp til hovedinnholdet

Ble tatt med snus, jeg hater livet mitt akkurat nå, jeg føler de tenker på meg på en dårlig måte når de ser på meg

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Mamma fant snusen min, og det har vært veldig ukomfortabelt å være i samme hus som henne siden da, både hun og pappa er utrolig skuffet, og de trodde at jeg sluttet når de først fant ut at jeg starta med det når jeg var 15. To år senere og jeg driver med det enda, dette kom som ett sjokk for dem. Hvertfall når jeg er en muslimsk jente med muslimsk bakgrunn bak meg, de er strengt religiøse. Og jeg hater livet mitt akkurat nå, jeg føler de tenker på meg på en dårlig måte når de ser på meg, middagene er veldig kleine og jeg føler de ikke ser på meg som sin perfekte lille datter lenger. Jeg skulle ønske de ikke overdrev så mye, hva er det jeg kan gjøre for å få denne situasjonen til å bli mindre ille?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 Først vil jeg takke deg for at du skriver til ung.no. Det er kjempeviktig og kjempebra at du ber om hjelp når noe er vanskelig.

Jeg skjønner veldig godt at du synes dette er en vanskelig situasjon, og at alt føles som mye nå. Jeg skjønner at det er viktig for deg å ta valg selv samtidig som det er viktig for deg hva foreldrene dine tenker. Jeg forstår godt at du gjerne vil at det skal være hyggelig hjemme og at foreldrene dine ikke skal tenke dårlig om deg. Akkurat nå føles dette veldig vanskelig og trist, det forstår jeg godt.

Når man er tenåring hender det at man tar valg som foreldrene ikke er enige i, når man er tenåring er det vanlig å teste ut hvem man er som person og hva man liker å gjøre. Noen ganger tester tenåringer enda mer dersom det er strenge regler. Dette betyr at foreldrene dine kanskje trenger å bli bedre kjent med deg, og kanskje de trenger litt hjelp til å forstå hvem du er som person og som norsk muslimsk jente. Det som er viktig er å prøve å snakke med foreldrene dine, slik at dere kan legge dette bak dere så det blir lettere å være hjemme. Tror du at du kan spørre en eller begge foreldrene dine om dere kan snakke ut? Hvis det føles vanskelig å snakke med foreldrene dine kan du snakke med helsesøster på skolen eller med sosiallærer, slik at de kan støtte deg. Kontaktlæreren din kan også hjelpe med å skryte av deg til foreldrene dine, slik at foreldrene dine får et riktig og positvt bilde av deg.

Jeg tenker at det kan være fint for deg å snakke med en voksen du stoler på uansett, alt som er vanskelig blir litt lettere når du får delt tankene og følelsene dine med en du liker å snakke med. Hvis du ikke vil snakke med noen på skolen kan du gå til helsestasjon for ungdom. Jeg håper at du vet at du er en flott person, og at jeg synes du er modig som turte å skrive til ung.no.

Jeg ønsker deg masse lykke til!

Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du slutte å snuse?

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).

Det er vanskelig å slutte, men det er mulig! Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du forslag til slutteoppskrift.

Les mer

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk