Hopp til hovedinnholdet

Jeg skulle kjøpe min første snusboks, den dagen jeg fyllte 18 år. Kassedamen mente jeg ikke hadde lov til å kjøpe før dagen etter at jeg hadde fylt 18 år.

Gutt 18 år
 

Spørsmål
Hei!

Jeg skulle kjøpe min første snusboks, den dagen jeg fyllte 18 år. Da jeg kom til butikken spurte kassedamen om legitimasjon, som jeg holdt klart og gledet meg til å vise. Det viste seg, i følge damen bak disken, at jeg ikke hadde lov til å kjøpe tobakk før dagen etter at jeg hadde fylt 18 år. Jeg snakket også med daglig leder i butikken, som sa det samme. Begrunnelsen var at de ikke kunne vite når på døgnet jeg var blitt født.

Er dette hjemlet i loven?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

I følge tobakkskadeloven § 5 er det forbudt å selge tobakksprodukter til personer under 18 år. Dette går på dagen, ikke på timer. Butikken hadde altså ikke hjemmel i loven for å nekte å selge deg snus på 18-års dagen din.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig? Hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Lover om snus, røyk og e-sigaretter (Tobakkskadeloven)

Bokstabel med Norges lover (foto: ung.no)

Noen synes vi har for strenge regler om tobakk og produkter som ligner på tobakk. Andre mener at vi burde forby alt sammen. Her får du svar på hvilke regler som gjelder, og hvorfor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk


Quiz: Hva vet du om kildekritikk?

Hvem står bak Store norsk leksikon?