Hopp til hovedinnholdet

Har dere noen gode tips til å slutte å røyke? Jeg har bestemt meg for å slutte, men synes det er vanskelig. De fleste vennene mine røyker, og det lengste jeg har holdt opp er en uke.

Gutt 17 år
 

Spørsmål
Hei. Jeg er gutt på 17 og har røyket i 2år nå. Har bestemt meg for å slutte. Skader helsen og lommeboken. Har prøvd, lengste jeg har klart å holde meg er rundt over 1 uke. Røyksugen blir så høy eller at jeg tenker heeele tiden på et trekk. Har prøvd mye som står på nette, men så langt har det ikke fungert så bra. Jeg lurer på om du har noen tips? Og som alle skoler finnes det et eller flere "Røykmiljøer" altså en gruppe eller flere som røyker fast. Og dem er jeg alltid med, og dem er de gode vennene mine. Når jeg har tenkt å slutte, så ser jeg dem med en røyk... Så er det vanskelig for meg å slutte. Prøvd å være fra dem osv, men uansett.. Jeg er med vennene mine i fritiden og. Faktisk så angret jeg på at jeg startet, men for sent nå. Så lurer på om dere har noen gode råd eller tips til å slutte.
Mvh Gutt 17
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har bestemt deg for å slutte å røyke. Jeg skjønner at dette er slitsomt for deg, og jeg synes du er veldig flink som står på og ikke gir opp. De fleste som slutter å røyke har flere forsøk bak seg, man blir rett og slett flinkere til å slutte etter hvert som man bygger opp flere erfaringer. Det at du har klart å være røykfri i en hel uke er faktisk veldig bra. Før du går i gang på nytt, kan det være lurt å tenke gjennom hva som funket og hva som ikke funket sist. Hva har du lært av tidligere forsøk som du kan ta med deg videre og hva bør du unngå denne gangen?

Jeg for forstår det slik at mye av grunnen til at du sliter med å holde deg røykfri er at du får mye røyksug. Når man slutter å røyke, tar det vanligvis to til fire uker før kroppen har vent seg til ikke å få mer nikotin. Det er vanlig å ha mest røyksug den første uka, etter det vil det komme sjeldnere og gradvis bli lettere. Du vil med andre ord ikke ha det pyton i flere uker - de fleste opplever en merkbar bedring allerede etter en uke. Siden du ved tidligere røykesluttforsøk har sprukket innen den første uka, har du ikke fått oppleve ennå at det blir lettere. Kanskje du kan ha som mål å i hvert fall klare deg to uker neste gang? Da vil du sannsynligvis bli positivt overrasket, og kanskje gir det deg motivasjon til å stå på videre.

Røyksug kan være plagsomme, men har du tenkt over hvor lenge hvert røyksug varer? De fleste opplever at de bare varer en to-tre minutter av gangen. Disse minuttene kan oppleves som ganske intense, men hvis du finner på noe å gjøre for å avlede tankene dine mens det står på vil det ofte være lettere å håndtere. For noen hjelper det å drikke litt vann, trene eller spise noe. Det kan også hjelpe å alliere seg med en venn som man kan ringe eller sende en sms til mens det står på. Kanskje kan du lage deg et mentalt bilde av hva du gleder deg til ved å bli røykfri, og fokusere på dette når suget kommer? Det viktigste er at du velger strategier som funker for deg.

Det at mange av vennene dine røyker skjønner jeg gjør det ekstra utfordrende for deg. Én mulighet er som du sier å prøve å gå litt unna de som røyker helt i starten når du har mye sug, til du synes du har fått mer kontroll over suget. En annen mulighet er å alternativer til røyk tilgjengelig i lomma (tyggis, pastiller el.l.) som du kan ta i stedet for røyk. Ofte hjelper det bare å ha noe annet i munnen. Kanskje du også kan prate litt med vennene dine og forklare for dem hvorfor du vil slutte å røyke? Kanskje er det til og med flere som kunne tenke seg å prøve å slutte å røyke sammen med deg? Hvis det er andre situasjoner du synes det er vanskelig å la være å røyke i i starten, kan det hjelpe å bruke strategiene dine her også. Med tiden blir det lettere, det lover jeg deg.

Hvis du vil ha flere tips eller ønsker å snakke med en noen om røykeslutt, kan du ringe Røyketelefonen 800 400 85. Det er gratis å ringe fra fasttelefon, men ringer du fra mobil kan vi ringe deg opp igjen. Vi har taushetsplikt, og du kan være anonym hvis du ønsker det. Lykke til!

Hilsen Røyketelefonen 800 400 85


Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk


Quiz: Hva vet du om å tilfredsstille?

Hvilken sans følger deg lengst i alderdommen?