Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig for faren min å bråslutte med snus på ferie?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei faren min har snust i noen år å jeg har prøvd å fått han til å slutte siden det er dårlig for helsa,men jeg finner hele tiden nye snus bokser. Vi er på ferie i et annet land nå der det er vanskelig å finne snus. jeg fant en snus boks når vi var på tur i dag,han sier selv at han har sluttet men det er jo løgn. Jeg har tatt den ene snus boksen han har å gjemt den,han vet ikke noe om det. Så spørsmålet mitt er er det farlig for han at det blir en brå slutt på snusen og at han ikke vet hvor den er å at det kanskje ikke går an å få tak i ny her vi er,han virker litt stressa å urolig.(ps har dere noen andre tips jeg kan bruke får å få han til å slutte) plis svar fort

Besvart 26.06.2019 23:04
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at du blir skuffet når faren din sier at han har sluttet å snuse og du likevel finner nye snusbokser. 

For de som ellers er friske og ikke bruker faste medisiner er det ikke farlig å bråslutte å snuse. Hvis en bruker medisiner daglig eller jevnlig for ulike sykdommer og plager kan det være lurt å ta en prat med legen før en slutter å snuse og kanskje trappe ned gradvis. 

For de aller fleste er det ubehagelig å slutte å snuse fordi en får abstinenser når en ikke får snus som vanlig. Hvis en bråslutter kan abstinensene bli veldig sterke og man kan føle seg veldig syk i mange dager før det gradvis blir bedre. Abstinenser kan være uro, angst, irritabilitet, kvalme, hodepine, svettetokter, skjelvinger, konsentrasjonsvansker, søvnvansker, depresjon, svimmelhet og vondt i kroppen. Hvor sterke abstinenser en får avhenger av hvor sterk avhengighet en har av snus og det henger ofte sammen med hvor mye og lenge en har snust. 

Som du skjønner kan faren din føle seg ganske dårlig hvis han ikke får snus daglig. Jeg skjønner at du får lyst å hindre han i å snuse, men jeg er redd for at det kan ødelegge ferien for dere hvis du gjemmer snusen hans. Hvis han har abstinenser på ferie kan det påvirke humøret hans og også formen. Hvis han ikke orker å gjøre ting som dere har planlagt fordi han føler seg dårlig ville det jo være dumt. Hvis han oppdager at du har gjemt snusen hans kan det skape krangel mellom dere. Det kan gjøre at han kan synes det er ennå vanskeligere å slutte og/eller at han bli mer motvillig.

Kan du tenke at du skal ta det opp når dere kommer hjem fra ferie? Hvis du syns det er for lenge å vente kan du ha en rolig samtale med han om hvorfor du ønsker at han skal slutte. Jeg svarte på et spørsmål til som jeg tror kanskje også kom fra deg? Du kan lese svaret mitt om hva du kan gjøre for at noen skal slutte å snuse her. 

Jeg håper at du også kan ha det fint på ferie!

De som Vennlig hilsen Tobakksveileder med psykologikompetanse

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg få en annen til å slutte å røyke eller snuse?

Jente brekker sigarett i to (colourbox.com)

Det er vanlig å bli både bekymret, sint og lei av andres avhengighet. Mange unge skriver og lurer på hva de skal gjøre når en de er glad i bruker tobakk. Her kan du lese noen av svarene på spørsmål som handler om venner, foreldre og kjærester som snuser, røyker eller damper e-sigaretter.

Les mer

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig? Hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Vil du slutte å snuse?

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).

Det er vanskelig å slutte, men det er mulig! Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du forslag til slutteoppskrift.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk