Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye sprit kan jeg ta med til Norge, og hva blir eventuelt straff?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Halla, 1. Jeg skal til Kroatia snart og tenker å handle litt vodka (40%) da det er så billig der nede. Jeg lurer derfor på hvor mange liter jeg kan lovlig ta med uten å måtte søke om det eller fortolle det osv. Altså bare legge sprit rett i kofforten og ta med. Jeg er 20 år. 2. La oss si at jeg hadde vært 16 år (noe jeg ikke er). Hva slags straff hadde jeg fått for å ta med 1 - 2L vodka over grensen?

Besvart 25.06.2019 22:18
 

Svar
Hei

1) Kvoten for innførsel av brennevin til Norge er 1 liter, uansett om du har med andre kvotebelagte varer som vin, øl eller tobakk eller ikke. Øl og vin kan nemlig ikke "byttes" med sterkere drikke. En fin oversikt over kvotene finner du på toll.no

For ordens skyld, nevner jeg at for å innføre øl, vin og tobakk må du være 18 år eller mer. Skal du ta med deg brennevin og lignende over 22 prosent, må du være 20 år eller mer.

2) Blir du stoppet i kontroll vil alkoholen du har med for mye eller ikke har lov til å ta med bli inndratt. Du kan også da straffes med bøter eller fengsel inntil 6 måneder eller begge deler, se tolloven § 16-2.

Dersom det dreier seg om 1-2 liter alkohol, vil du antakelig kunne slippe unna med et forenklet forelegg, det vil si en bot som aksepteres uten rettssak, i henhold til tolloven § 16-9. Slik jeg leser tollforskriften, vil et slikt forelegg være på 400 eller 800 kroner, avhengig av om det er 1 eller 2 liter sprit. Bøtene blir høyere, jo mer alkohol som forsøkes smuglet. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tollkvote for alkohol og tobakk når du reiser til Norge

Flasker (colourbox.com)

Hvis du er gammel nok, kan du ta med deg en avgiftsfri alkohol- og tobakkskvote når du har vært i utlandet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Toll
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om toll