Hopp til hovedinnholdet

Folk sier at jeg har masse muskler, men når jeg ser meg i speilet så ser jeg det ikke. Jeg spiser riktig og trener 4 timer hver dag med hardtrening, men føler at jeg ikke får noe resultat. Jeg blir deprimert og jævlig mot vennene mine, hva faen skjer?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Heisann, jeg sliter noe jævlig for tiden med kroppen min, jeg føler rett og slett jeg er for liten og har 0,0000000% muskler og det frustrerer meg så inn i granskauen, noen folk sier at jeg har masse muskler og at det synes veldig godt, men når jeg ser meg i speilet så ser jeg så lite muskler man kan få. Jeg har vært utrolig opptatt med å spise riktig, trene MASSE (gjennomsnittlig 4timer hver dag med hardtrening), men føler at jeg ikke får noe resultat og det gjør meg deprimert og jeg er helt jævlig mot vennene mine, hva faen skjer?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Det er mange på din alder som strever med forholdet til egen kropp. Alle lager seg et ideal på bakgrunn av venner, tv-serier, musikk-videoer, reklame, blogger etc og det er ikke alltid lett å leve opp til det hvis idealet er for perfekt. Men hvem er perfekt? Alle har noe de strever med, til og med de som utad ikke viser det.

 

Fokuset er ofte på jenter som vil bli tynnere, få større bryster, flatere mage osv. I virkeligheten er det fler og fler gutter som sliter med det samme kroppspresset. Der handler det ofte om å bli større. Fenomenet minner mye om spiseforstyrrelser, og fører til ensomhet, angst og depresjon om man ikke får hjelp.

 

Du er langt fra alene om å ha det på denne måten. Stadig flere menn er misfornøyde med utseendet sitt, og et økende antall får alvorlige lidelser knyttet til kroppsfiksering. En amerikansk undersøkelse viste at 43 % av alle menn ønsket at de hadde sett annerledes og bedre ut.

Megareksi er en kroppsbildeforstyrrelse som det primært er gutter som får. Mens en som strever med anoreksi ikke blir slank nok, blir den som strever med megareksi aldri stor nok. Jeg skal ikke påstå at du lider av denne sykdommen, men du er uansett i faresonen. Du har er allerede deprimert, du trener mer enn gjennomsnittet, og du føler at du ikke får resultater selv om andre ser at du er muskuløs. 

Jeg synes du skal snakke med helsesøster på skolen din om dette. Helsesøster er vant til å snakke med gutter om kropp og trening. Helsesøster kan hjelpe deg til å få det bedre, og eventuelt hjelpe deg videre til annen hjelp om det er nødvendig. Helsesøster har taushetsplikt. Du kan også snakke med de på helsestasjon for ungdom.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett