Hopp til hovedinnholdet

Jeg er ganske tynn og har jernmangel, nå ønsker jeg å øke vekten min. Tror du jeg vil legge på meg når jernlageret mitt bedrer seg? Er det farlig å drikke for mye melk? Trenger jeg noen vitaminer for å få lengre hår?

Jente 14 år
 

Spørsmål
Hei, jeg er en jente som blir 15 år

Og som de fleste tenåringer er, er jeg veldig missfornøyd med kroppen min. Jeg vet at man skal være fornøyd med seg selv og sånn, men det er ikke alltid så lett. Jeg er 1.70 høy og veier 45 kg. Jeg prøver å legge på meg fordi jeg er så tynn, så det er ikke en spiseforstyrrelse heller. Alle bena mine stikker ut alle veier, og det er ubehagelig å gå i t-sjorte og sånn.

Jeg er veldig kresen når det gjelder mat også, spesielt grønnsaker, men jeg elsker McDonalds. De fleste sier jo at man blir tynn av å spise grønnsaker og tykk av å spise på Mc`en. Jeg trener ikke noe særlig og anser meg selv som relativt lat. Jeg danser en gang i uken.

For en måned siden var jeg til legen fordi jeg hadde vondt i foten, men da fortalte jeg at jeg fikk vondt i leggene og lårene bare jeg gikk opp en trapp. Det viste seg at jeg ikke hadde jernlager og at jeg hadde blod-mangel. Legen sa at det var et under at jeg hadde klart å bevege meg i det hele tatt. jeg har ikke følt meg dårlig siden det har gått over så lang tid. Tror du jeg kommer til å legge på meg når jernlageret mitt bedrer seg? Og vet du om noe jeg kan spise for å legge på meg på en sunn måte? jeg vil jo ikke bli tykk, bare ikke være syltynn. De selger jo bare slankemat på butikken og det trenger jeg virkelig ikke.Og er det farlig å drikke fot mye melk? Jeg drikker ca. 1,5 L melk hver dag.Og helt til slutt lurer jeg på om det er noen vitaminer man kan spise for å få lenger hår.Hilsen en som er lang og flat . .
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei!
Beklager sent svar.

For å gå opp i vekt på en sunn måte bør du fokusere på et sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet. Det er sant at du vil legge på deg av å spise mye fast food (for eksempel McDonalds), men dette er ikke en bra måte å øke vekten på. Når du skal øke vekten din er det nemlig viktig at du øker muskelmassen din framfor fettmassen, hvis du spiser mye fast food, vil derimot det motsatte skje. Fast food er svært kaloririkt, og vi sier ofte at det er energitett, fordi det inneholder mange kalorier per gram. Men; energien du får fra fast food er ikke god energi for deg. Du trenger bedre næring enn dette. Derfor bør du spise et mer variert kosthold.

Du nevner at du er kresen i matveien, og det er du ikke alene om. Når dette er sagt, bør du ikke godta at du er kresen og på den måten la være å spise variert. Gjør heller noe med det!:) Prøv å vende deg til nye smaker og oppdag kanskje at du vil like noe som du ikke har likt tidligere. Smaken din er nemlig noe som endrer seg hele livet. Smak gjerne på en ny matvare opptil 10 ganger før du finner ut om du liker det eller ikke. Hvordan noe smaker har også mye med vaner å gjøre, hvis du ikke er vant til en smak liker du det kanskje heller ikke.

Jernmangelen din skyldes antagelig at kostholdet ditt mangler flere av matvarene som er rike på jern. Derfor må du nok endre kostholdet ditt for å gå opp i vekt, altså vil du nok ikke øke i vekt på grunn av bedre jernlager.

I kostholdet ditt bør du velge litt av alle typer matvarer. Husk at det er viktig å variere og ikke overdrive inntaket av få matvarer, dette gjelder også melk. Kroppen liker at du spiser forskjellige matvarer, på den måten får den dekket behovet sitt. Hvis du drikker 1,5 l melk hver dag, vil energimengden i dette erstatte energimengden du skulle fått fra andre matvarer. Altså vil du utelukke noen andre matvarer fordi du blir mett av all melken.

Se på listen under og prøv å velge noe fra alle punktene hver dag.


* Grove kornprodukter (grovt brød, knekkebrød og frokostblandinger med minst
mulig sukker, fullkornspasta)

* Magre meieriprodukter (for eksempel (ekstra) lett melk, smøreoster, cottage
cheese, magre yoghurter med minst mulig sukker, gulost).

* Magre kjøttprodukter (for eksempel kokt/røkt skinke, hamburgerrygg,
kalkunpålegg, kylling som pålegg og middag, roastbeef, magre leverposteier,
renskåret kjøtt)

* Fisk og fiskeprodukter som middag eller pålegg (makrell i tomat, tunfisk,
crabsticks, etc)

* 2 frukt og 3 grønnsaker hver dag. Grønnsaker kan brukes både til middag og rå
som mellommåltider.

* Vegetabilske produkter slik som oljer, myke margariner, majones,
majonessalater, majonesbaserte dressinger i stedet for hardt smør.

Siden du har et ensidig kosthold, kan det være lurt for deg å ta en vitamin- og mineraltablett. Hør på apoteket hvilken du bør velge. Prøv dette en periode mens du gjør endringer i kostholdet ditt. Etterhvert som du klarer å spise flere matvarer kan du slutte med vitamin- og mineraltilskuddet. Det beste er nemlig om du klarer å spise variert og på denne måten få i deg de vitaminene du trenger. Håret trenger også vitaminer, og det kan derfor hjelpe at du spiser mer variert, hvis du ønsker deg lengre hår.
Bruk
gjerne litt ekstra fisk- eller kjøttpålegg på brødskivene og kombiner gjerne
flere typer pålegg som du liker. For eksempel: kaviar og egg, majones og egg,
majones og kjøtt-/fiskepålegg, cottage cheese og syltetøy, rekesalat og
fiskepudding, avocado og kjøtt-/fiskepålegg etc. Dette kan hjelpe deg å øke vekten din. Pynt gjerne med grønnsaker, da blir det ekstra delikat og
fristende å spise.
I tillegg er det viktig å ha et regelmessig måltidsmønster med 3-4
hovedmåltider (frokost, lunsj, middag og evt kveldsmat) med maks 4 timers
mellomrom, og 1-2 mellommåltider. Mellommåltidene skal være mindre enn
hovedmåltidene og kan ofte være en rå gulrot, kålrot, en yoghurt med litt grov
müsli eller et grovt knekkebrød med pålegg. Husk på å spise deg passe mett til
hovedmåltidene, ikke for lite og ikke for mye.


TRENING: For å legge på deg bør du begynne å trene litt styrke, slik at muskulaturen får mulighet til å utvikle seg. Det er nødvendig å belaste musklene for at de skal øke i størrelse, slik at du blir litt kraftigere og går opp i vekt. Du kan f.eks. trene styrke hjemme, yoga eller pilates, eller en kombinasjon av alle tre variantene. Dersom du skal trene styrke hjemme kan du følge disse treningsprinsippene:


  • Belastning: Fra ingen ytre belastning til 60% av 1 RM (1 RM betyr det du maksimalt klarer å løfte 1 repetisjon)

  • Antall økter: 2-3 per uke

  • Antall repetisjoner: 15 til svært mange

  • Antall serier: 2-5 per øvelse

  • Antall øvelser: 1 til svært mange

  • Pauser: 15 sekunder til 2-3 minutter mellom seriene


Slik trening kan for eksempel gjennomføres ved stasjonstrening eller sirkeltrening, hvor du har gjort et utvalg i øvelser og plassert de i en bestemt rekkefølge (gjerne en sirkel). På denne måten kan du legge inn øvelser for hele kroppen og trene de forskjellige øvelsene etter hverandre. Denne treningsformen blir ofte gjennomført med musikk. Du kan for eksempel dele inn treningen i 40 sekunders arbeidsperioder og 20 sekunders hvileperioder, og bruke hvileperioden til å skifte øvelse (stasjon) i sirkelen. Tren hele kroppen per økt, og kjenn at du blir skikkelig sliten i musklene:)

For gode beskrivelser av diverse øvelser kan du klikke her. (klikk på bildene for å se videobeskrivelse)

I tillegg vil jeg trekke frem to øvelser som er meget gode for å utvikle muskulaturen. Øvelsene heter knebøy og markløft og du finner god informasjon om de ved å klikke her.

Vær nøye med løfteteknikk og les øvelsesbeskrivelsene nøye. Det er viktig å løfte riktig for å unngå skader og oppnå optimale effekter. For å få på litt belastning, hvis det er nødvendig, kan du ved knebøy ha på deg en ryggsekk med litt innhold. Ved markløft kan du prøve å finne noe hjemme som du kan løfte slik som du ellers ville løftet en vektstang.

Lykke til!
Vennlig hilsen treningskonsulenten og ernæringsfysiologen, ung.no.
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett


Quiz: Hva vet du om dine klagemuligheter?

Hva har du krav på dersom reparasjon av mobiltelefon tar mer enn 7 dager?