Hopp til hovedinnholdet

Jeg har astma, og ønsker tips til å komme meg i form.

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en tyn og ganske svak. Jeg har også astma. Jeg har lyst til å bli større og sterke. Jeg bryr meg ikke om six pack og body building. Jeg har ikke råd til å begynne på gym. Jeg drikker for det meste vann og melk, te om morgenen og litt cola, energidrikke og noen ganger øl om helgene. Jeg spiser vanligvis 2-4 epler hver dag, men er noen perioder uten. Eellers spsier jeg for det meste brød, leverpostei, kvitost, fisk, vanlig kjøtt og grønnsaker. Jeg greier ca. 10 push ups på golvet. Det varierer hvor mye spretthopp, knebøy, bekkenløft, skulderpress, roing osv jeg greier. Jeg prøver å gå tur 1-2 ganger om helgen. Bruker å jogge litt av turen men greier ikke mye på grunn av astma. Kommer til å gå og jogge mer når dagene blir lysere. Jeg sover 6-7 timer hver natt men skal arbeide med å legge meg tidligere. Er det noen andre gode metoder for meg å komme i form på? Helst ikke noe som er for komplisert og tar altfor mye tid. Målet er å bli litt større, bli sterkere og få mer energi

Besvart 14.12.2018 15:50
 

Svar
Hei Gutt, 18 år!

Så fint at vil komme deg i bedre form! Det virker som at du lever en sunn hverdag, det fører med seg en rekke helsegevinster.

Trening øker lungekapasiteten og er sunt for alle, inkludert mennesker med astma. De som reagerer på trening bør imidlertid ta forhåndsregler før de skal trene. Det viktigste er å ta luftrørsutvidere/astmamedisin rundt ti minutter før man starter med treningen. Slik forebygger man sammentrekning i luftveiene. Snakk med legen din om dette, slik at du får riktig medisin. I tillegg er i tillegg viktig å varme opp før trening.

Når det gjelder styrketrening, så linker jeg til en artikkel med øvelser du kan gjøre hjemme, og som trener hele kroppen. Du kan begynne med å gjøre programmet 2 ganger i uken, også øke til 3 når du har blitt vant til det.

For å bli større og sterkere er det viktig at kroppen får nok energi i form av nok og riktig mat, i tillegg til å trene styrketrening. Her finner du god informajon om kosthold ved trening.

Jeg har lagt ved noen artikler om trening og kosthold, håper du kan ha nytte av disse. 

Stå på videre, og lykke til med treningen!

 

Hilsen fysioterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer

Tren og ha det gøy!

Jente jogger (colourbox.com)

Her finner du råd for hvordan du kan finne glede ved bevegelse og aktivitet, enten du er vant til å trene eller ikke.

Les mer

Styrketrening

Jente løfter kettlebell (www.colourbox.com)

I denne artikkelen kan du lese om hvorfor styrketrening er bra og få tips til ulike måter å trene styrketrening på. Det er viktig med god teknikk når man trener styrke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett