Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine er så strenge, jeg får ikke lov til noen ting!

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på hva jeg kan gjøre hvis jeg vil flytte ut? Når jeg ikke får lov fra foreldrene mine. Ungdomstiden min har vært utrolig vanskelig, siden foreldrene mine er streng. Jeg er fra utlandet men har oppvokst i Norge, foreldrene mine forventer at jeg oppfører meg som de når de var små. Jeg får ikke love til noe! Bursdag, fest, dra på besøk/få besøk, overnatting, dra på klasseturer, dra på treningssenter, shopping med venner, kino osv. Jeg får ikke engang gå på tur uten at jeg får beskjed om å ta med en av søsknene mine og hvis jeg skal ut noen sted er det med min store søster eller med hele familien. Jeg er så utrolig lei! Jeg blir jo snart 18 men de kommer ikke til å la meg flytte ut, kanskje de tvinger meg tilbake til hjemmelandet mitt. Jeg er så i tvil og vet ikke hva jeg skal gjøre, trenger hjelp til å komme meg ut her fra før jeg blir ennda mere deprimert. Takk for at dere hjelper til!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Jeg ser at du er i en svært vanskelig og vond situasjon. Det er ikke riktig av dine foreldre å holde deg borte fra kontakt med venner, aktiviteter og friheten til å gå ut uten at noen må følge deg. Som 17 åring her i Norge er dette noe som er vanlig å få lov til. Når du da ikke får lov er det forståelig at dette går sterkt inn på deg og gjør deg trist og deprimert.
 
Jeg syns det er viktig at du snakker med noen om hvordan du har det slik at du kan få hjelp videre. Dersom du går på skole kan du kanskje snakke med rådgiveren på skolen? Eller med helsesøster?
 
Utfra det du forteller tror jeg det er viktig at barnevernet hjelper deg. Det er barnevernet som har ansvar for å hjelpe barn og unge under 18 år som ikke har det bra hjemme. Du kan ringe barnevernet selv og hvis du vil kan du også snakke med dem anonymt først og fortelle hvordan du har det. Da kan de fortelle hvordan de kan hjelpe deg. På nettsiden barnevernvakten.no/kommune kan du finne kontaktinformesjon til barneverntjenesten i din kommmune eller bydel. Dersom du snakker med rådgiver på skolen eller helsesøster kan også disse ta kontakt med barnevernet. Da kan barnevernet kanskje ha en samtale med deg uten at dine foreldre vet om det.
 
I samtale med rådgiver, helsesøster eller barnevern er det viktig at du forteller alt du skriver her, men også hva som vil skje dersom du går ut med venner, dersom vi får kjennskap til at du har snakket med noen, eller dersom du gjør noe annet enn det dine foreldre bestemmer. Vil dine foreldre bli sinte? Vil de straffe deg på noen måte? Hvordan? Vil de sende deg til familie i deres hjemland? Kan det være fare for at du blir giftet bort mot din vilje (tvangsekteskap?) Hva du tror vil skje er viktig å vite for de som skal hjelpe deg, slik at de kan sørge for din sikkerhet.
 
Du lurer på hva som vil skje dersom du skal flytte fra din familie, noe du ikke tror du vil få lov til. Jeg tror det blir viktig å snakke med barnevernet om hvor vondt du har det hjemme og hva du er redd for, og da kan det hende de kan hjelpe deg med å flytte ut og sørge for at du får et sikkert sted å bo. Det er andre ungdommer som er i lignende situasjon som deg, og som ikke får flytte, og derfor må gjøre det mot foreldrenes vilje. De orker ikke mer vold og kontroll og velger derfor å dra fra familien med det det innebærer av risiko og trusler om vold. Dersom dette er noe du tenker å gjøre, må du få hjelp til å sørge for din sikkerhet.
 
Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslmelestelse jobber med å hjelpe unge i lignende situasjon som deg. Til Røde Kors-telefonen kan du ringe gratis og du kan  være anonym dersom du ønsker det. Dit kan du ringe å snakke mer om hvilke valg du har og hva det er lurt å gjøre i din situasjon. Telefonnummeret til Røde Kors-telefonen er 815 55 201.
 
Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse (tlf 478 09 050) jobber også med ekstrem sosial kontroll, æresrelatert vold, tvangsekteskap og kjønnslmelestelse. Kompetanseteamet tildeler plasser i et botilbud for unge over 18 år i lignende situasjon som deg, og som trenger et trygt sted å bo når de flytter fra familien sin. Jeg tenker imidlertid at du ikke bør vente med å be om hjelp til du blir 18 år, fordi situasjonen du er i nå ikke er bra for deg. Det kan jo også være en fare for at dine foreldre tar deg med ut av landet, og da er det vanskeligere å få hjelp.
 
Jeg håper dette svaret kan være til hjelp for deg. Jeg håper at du får snakket med noen som kan hjelpe, slik at du vil få det bedre i framtiden.
 
 
Vennlig hilsen
Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse
i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du blitt truet eller tvunget til å gifte deg?

Jente står foran en vegg og holder en bamse (colourbox.com)

Tvangsekteskap er forbudt i Norge. Hvis du ikke ønsker å gifte deg og opplever at du ikke kan nekte, er det snakk om tvangsekteskap.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Er du i utlandet og trenger hjelp?

Hånd med hennamaling (colourbox.com)

Om du er blitt tvunget til å inngå ekteskap eller står i fare for å bli utsatt for tvangsekteskap i utlandet, kan du be en norsk ambassade om hjelp og bistand.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra