Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil rømme

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er halvt norsk og halvt pakistansk, mamma er norsk og pappa er pakistansk. Jeg har vært sammen med en gutt i 10 måneder, vi begge tar dette veldig seriøst. For en måned siden fant foreldrene mine ut at vi er sammen. Faren min ga meg et valg, gifte oss eller ikke være sammen. Han mener såklart gifte oss om noen år. Han ville snakke med faren til gutten som også er pakistaner, pappa sa at vi ikke får møtes før de har snakket. Nå har det gått en måned, de har enda ikke snakket. Det er dårlig gjort, bare fordi de ikke klarer å snakke sammen, så skal det gå utover oss? Vi har møttes i skjul, og igår sa faren min at vis jeg møter han, så skal han gi kjæresten min som er et halvt år eldre juling. Jeg ble veldig lei meg, og ikke minst redd for å møte min egen kjæreste. Jeg vurderer å rømme, jeg har INGENTING jeg skulle ha sagt hjemme, det føles ut som jeg har null rettigheter. Jeg vil rømme for å vise at jeg vet mer om min egen kjærlighet enn dem. Dessverre er jeg redd for konskvenser

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så hyggelig at du har funnet en gutt du ønsker å være sammen med! Sånn jeg forstår deg nå, så er det frustrerende for dere å vente så lenge med å møtes til fedrene deres får snakket sammen.Det er jo i utgangspunktet veldig fint at faren din ønsker å bli kjent med kjæresten din sin familie.

1 måned kan virke veldig lenge når man er 16 år og veldig forelsket. Det kan jeg forstå. Samtidig så har faren din nå da sagt at han skal snakke med faren til kjæresten din og at dere ikke får møtes før de har snakket sammen. Det er jo sånn at det er en del ting foreldrene dine kan bestemme over deg nå som du er 16 år. Men det betyr ikke at dine meninger ikke skal ha noe å si og at du skal finne deg i alt. 

Jeg tenker kanskje det ville vært lurt av dere å høre på fedrene deres akkurat nå og ikke møtes i skjul. Det er mye verre at dere lyver til de enn at dere er ærlige med de. Dersom det blir for vanskelig for dere å ikke møtes, syns jeg heller dere bør prøve å gå i dialog med foreldrene deres og få de til å forstå hvor viktig dere er for hverandre. Kan du kanskje snakke med moren din om dette? Jeg kan forstå at du vurderer å rømme, men jeg tror desverre ikke at situasjonen din blir så mye letter av å velge det alternativet. 

Samtidig skal du vite at det er absolutt ikke greit at faren din truer kjæresten din med juling. Det er forbudt! Det er også vondt å høre at du er redd for eventuelle konsekvenser hvis du sier ifra og at du er lei deg.  Dersom det blir en så stor konflikt av dette at det blir trusler om vold eller annet og du ikke kommer i dialog med foreldrene dine, så kan du evt selv ta kontakt med barnevernet der du bor. 

Andre gode samtalepartnere som du også kan snakke med om dette er rådgiver eller helsesøster på skolen din. De er vant til å snakke med ungdom som opplever mye av det du opplever nå. Snakk med noen du stoler på, de kan som regel gi deg noen gode råd på vegen:) 

Lykke til! 

Hilsen minoritetsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du blitt truet eller tvunget til å gifte deg?

Jente står foran en vegg og holder en bamse (colourbox.com)

Tvangsekteskap er forbudt i Norge. Hvis du ikke ønsker å gifte deg og opplever at du ikke kan nekte, er det snakk om tvangsekteskap.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme