Hopp til hovedinnholdet

Jeg er kristen og sammen med en muslimsk gutt. Må jeg konvertere dersom vi skal gifte oss?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er kristen og sammen med en Sunni muslimsk gutt. Vi har vært sammen ganske lenge og pratet om ekteskap. Jeg har også en del muslimske venninner. Dem sier att jenta må konvertere till Islam om vi bill gifte oss for att det står i Koranen Men kjæresten min sier att jeg ikke må det,så jeg blir litt forvirra. Må jeg konvertere om vi vil gifte oss?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ifølge tradisjonell religiøs lovgivning kan en muslimsk mann gifte seg med en ikke-muslimsk kvinne. Samme lovgivning gir imidlertid ikke muslimske kvinner lov til å gifte seg med en ikke muslimsk mann. Dette stemmer jo med det som kjæresten din sier.

Det er også forskjell mellom muslimer hvordan de praktiserer islam. Ikke alle er så opptatt av at alle de tradisjonelle religiøse lovene skal følges, på samme måte som ikke alle kristne følger regelrett alt som står i bibelen.

Jeg tror det viktigste er hva du og din kjæreste mener er riktig for dere. Er det slik at du vil konvertere fordi du tror på Allah og hans Profet? Dersom du vurderer å konvertere er det i hvertfall lurt å sette seg litt inn i hva islam handler om for så å vurdere om dette er det rette for deg. Kanskje din kjæreste kan fortelle deg om hans tro og religion?

I noen tilfeller er det slik at kjæresten godtar deg slik du er, mens hans foreldre ikke gjør det. Jeg vet ikke om dette er tilfelle for din kjærestes familie, men for noen er det slik. For de som opplever dette handler det ikke bare om at en tilhører en annen religion, men at en også tilhører en annen etnisk gruppe, annen nasjonalitet og ikke er av samme kaste, klan eller stamme som kjærestens familie. Dette kan være svært utfordrende for den unge som vil gifte seg for eksempel med en etnisk norsk jente. Har du møtt din kjærestes familie? Er dette en familie som vil godta at dere gifter dere? Dersom du ikke er sikker tror jeg det er lurt å snakke med din kjæreste om dette. Hvordan kan dere prate med hans foreldre om deres ønsker for fremtiden? Hva kan dere gjøre dersom de ikke godtar.

Jeg håper at både din og hans familie støttter deres valg og står ved deres side hele tiden. Dersom de ikke gjør det er det imidlertid viktig å vite at dere kan få hjelp dersom dere får det vanskelig. Kanskje kan familievernet hjelpe dere i samtalen med familien?

Dersom dere ønsker noen å snakke med om hjelp som dere kan få kan dere ringe eller oppsøke Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. De har lang erfaring med å snakke med ungdom i deres situasjon. Les mer om Røde Kors-telefonen og andre i hjelpeapparatet i artikkelen nedenfor.

Jeg ønsker du og kjæresten din lykke til videre!

Med vennlig hilsen

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i samarbeid med ung.no

 

 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du blitt truet eller tvunget til å gifte deg?

Jente står foran en vegg og holder en bamse (colourbox.com)

Tvangsekteskap er forbudt i Norge. Hvis du ikke ønsker å gifte deg og opplever at du ikke kan nekte, er det snakk om tvangsekteskap.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ekteskap