Hopp til hovedinnholdet

Jeg har blitt mobbet og sliter med depresjon. Neste år er jeg ferdig med ungdomsskolen og ønsker ikke å begynne på videregående på grunn av min psykiske helse. Det eneste faget jeg ønsker er musikk. Hva skal jeg gjøre?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, neste år skal jeg egentlig begynne på videregående. Jeg vill egentlig ikke fordi jeg er lei av skole og jeg liker ikke å begynne på ny skole og møte nye mennesker. De eneste faget jeg vill(e) hatt er musikk. Jeg sliter mye med depresjon etter mobbing. Terapi, psykolog osv har ikke hjulpet. Neste uke kommer jeg sikkert til å skulke hospitering, håper jeg, det vill si, sikkert før jeg får svar. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Gutt 15 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no.
Du skriver at du har blitt mobbet og sliter nå av depresjon. Siden du har det slik klarer du ikke å se for deg nye tre år på videregående skole. Du trives med et fag og det er musikk.

Det å være deprimert er svært vanskelig og tungt. Det er derfor forståelig at du ikke ønsker å utsette deg for nye utfordringer. Du er selvsagt også redd for å bli mobbet videre. Når man har opplevd å bli mobbet så er det naturlig å forsøke å unngå situasjoner der dette kan skje igjen.

Det var fint å høre at du hadde lyst til oppleve faget musikk. For å få et godt liv er det viktig å gjøre det man liker. Kanskje også det man er best til. Når man har hatt det tøft tenker jeg det er spesielt viktig å oppleve noe som gir overskudd og glede.

Finnes det en musikklinje på videregående der du bor? Kanskje du kan flytte på deg slik at du kan gå på en slik linje. En annen mulighet er å søke deg inn på en folkehøyskole med fokus på musikk. Folkehøyskoler koster penger, men ofte får man dekket dette beløpet med studielån. Det finnes mange muligheter. Det er viktig at du snakker med rådgiver på skolen din om hva som finnes.

Du skal vite at du vil bli frisk fra din depresjon, men det kan ta tid. Jeg råder deg til å følge planen til din skole om å delta på hospitering. Når du blir frisk vil du igjen få overskudd i hverdagen. Det kan også gi deg motivasjon hvis hospiteringen blir en positiv opplevelse. Klarer du å gjennomføre så tenker jeg det er best for din del.

Husk at å skifte miljø kan være det som skal til for å få det bedre. Dette er det mange som har opplevd. Det er mange elver som har slitt på ungdomsskolen men som har det helt fint på videregående.

Det er vanskelig for meg å gi deg et klart råd da jeg ikke vet hvor mye du sliter. Kan det være aktuelt for deg å snakke med helsesøster på ungdomsskolen slik at hun kan hjelpe deg til å ta riktig valg?

Hvis du velger å utsette hospitering nå så har du mulighet til å gjøre dette senere i løpet av skoleåret. Du trenger ikke å skulke. Du kan være åpen med din lærer at dette blir vanskelig for deg. Din lærer vil kunne legge forholdene bedre til rette slik at du klarer å gjennomføre det en annen gang.

Vær åpen, ærlig og be om hjelp. Lærere og helsesøster er på skolen for å hjelpe personer som har det slik som deg. De har hjulpet mange før deg.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning