Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg studere uten studiekompetanse?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! jeg bare lurer på om man kan studere på høgskoler og universitet uten studiekompetanse? Droppa først ut av helse&sosial pga jeg ikke likte linja (og depresjon). Andre året kom jeg inn på media men psyken ødela for meg. Strøk i fag, for mye fravær så jeg droppa ut. 2 ganger etter der igjen så prøvde jeg ikke lenger, fordi jeg ikke så noe poeng i det (+ var plaget av forverret depresjon, selvmordstanker etc, bare det vanlige.) At jeg droppa ut er noe som jeg angrer på og tenker på hver dag. Har tenkt på å begynne på vgs igjen, men føler at jeg er for gammel? Er ikke helt sikker på rettighetene mine heller. Jeg føler at tiden renner ut og jeg ikke har oppnådd noe som helst i livet og jeg føler meg skikkelig deppa 24/7 og at jeg aldri kommer noen vei. Har så lyst å studere i utlandet før jeg er for gammel også.. *Har søkt på folkehøgskole i år bare for å drive med ting jeg liker og prøve å bli noenlunde sosial igjen.. Viss jeg kommer inn, så starter jeg kanskje på vgs i 2018..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du trenger generell studiekompetanse for å kvalifisere deg for å søke på høgskole/universitet, men det finnes flere måter å oppnå det på.

Du kan vurdere om 23/5-regelen er aktuell for deg, da tar du kun de seks studiekompetansefagene. Med studiekompetanse etter 23/5-regelen kan du ikke søke høyere utdanning før tidligst det året du fyller 23 år, og du må på det tidspunktet kunne dokumenter 5 år med skole/jobb/annen aktivitet. Les mer om det ved å følge linkene.

Med yrkeskompetanse tar man en komplett utdanning på vgs, i tillegg kvalifiserer det for å søke videre utdanninger på fagskole, mens generell studiekompetanse kvalifiserer for utdanning på høgskole/universitet og for enkelte utdanninger på fagskole.

Det er vanskelig å kvalifisere seg for videre utdanning uten fullført videregående opplæring, både korte og lange utdanninger. Det er bare mulig å få støtte fra Lånekassen for å ta utdanning som gir formell kompetanse, i utlandet kun til utdanninger på høgskole/universitetsnivå. Alternativet til studiekompetanse er realkompetanse, men det krever flere år med relevant jobberfaring, uten at det er noen garanti for inntak.

Det er veldig mange på din alder som ikke har fullført vgs, så du trenger ikke føle deg alene. Ta gjerne kontakt med Oppfølgingstjenesten i ditt hjemfylke for å finne ut om du fremdeles har ungdomsrett, og hvor lenge du eventuelt har det. Vi anbefaler at du gjør det før søknadsfristen 1.mars.

Lykke til med videre research!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

10 steg til utdanning i utlandet

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om