Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg fortelle mine foreldre at jeg ønsker å flytte neste år?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg starter i tiende i år. Nå skal man begynne å tenke på hvilken vgs man vil gå på. Jeg har tenkt mye på akkurat dette. Jeg har funnet ut at jeg vil gå en linje som ikke finnes i samme fylke jeg bor i. Det er sikkert at jeg må flytte. Men jeg har et litt stort problem: Mamma og pappa vil egentlig ikke like det i det hele tatt. Jeg har ikke snakket med dem om dette ennå, men jeg aner ikke hvordan jeg skal si det. Har dere noen tips til å fortelle dem det og til å overtale dem?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss.
Det er flott at du ser på alternativer og tenker på hvilen videregående skole du kunne ønske å gå på. Det er et viktig valg som det er lurt og bruker tid på. Jeg forstår at å kunne velge denne linjen er viktig for deg. 
 
Det er viktig at du tenker godt gjennom hva du skal si til foreldrene dine. Vær godt forberedt, og fortell hvorfor du ønsker å gå på akkurat den linjen. Fortell dem hvor viktig dette er for deg.
Du har også muligheten til å overbevise dine foreldre om at du klarer å bo på hybel og ta ansvar for deg selv i løpet av siste året på ungdomsskolen.
 
Dersom du ikke klarer å snakke med dine foreldre alene om dette, anbefaler jeg deg og snakke med en rådgiver på skolen din. Kanskje kan dere sammen arrangere et møte der dere sammen informerer om den aktuelle skolen og linjen du ønsker begynne på til dine foreldre. De gir trygghet med informasjon. Det viser også at du tar initiativ og at dette er viktig for deg.
Håper dette kan hjelpe og at det blir bra for deg.
Ønsker deg lykke til!

Hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning