Hopp til hovedinnholdet

Vet ikke om jeg skal velge automatisering eller dataelektronikk

Gutt 16 år
 

Spørsmål

jeg går på vg1 elektro. jeg er usikker på om jeg skal gå data og elektronikk eller automasjon. vi driver med yrkesfaglig fordyping og jeg er på data elektronikk. men vi har ikke fått muligheten til automasjon enda. fra det jeg vet. jeg synes data elektronikk er kult. men jeg vet ikke så mye om automasjon. jeg tenker det kunne kanskje vært mer interessant. men jeg vet ikke så mye om faget. jeg vet det at det har mye logik og kretser. mitt ønske er å bli ingeniør med y veien. men jeg har lyst å ta et universitet på robotikk. fordi det er drømmen min å drive med roboter. jeg kan ikke så mye om universiteter. er sånn at man tar universitet når man tar y veien også? hva trenger jeg å vite?

Besvart 25.10.2018 20:50
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Du stiller gode spørsmål, og det er fint at du vil sette deg inn i mulighetene dine neste år og senere! Vi skal svare så godt vi kan, men anbefaler sterkt at du avtaler en time med rådgiver på skolen din og stiller samme spørsmål - rådgiver har bedre kunnskap enn oss om dette, og kan hjelpe deg på vei!

Du kan lese læreplanen i automatiseringsfaget her på udir.no. Det er mye å lese, men der kan du se hva du skal lære og hva som er forventet i faget! Du kan også lese læreplanen til dataelektronikerfaget og sammenligne. Men: Aller tydeligst svar får du nok hvis du spør lærer eller rådgiver på skolen din. De kan fortelle godt om forskjellene på utdanningene og mulighetene du får etterpå.

Du kan lese om Y-veien her på utdanning.no. Y-veien er også på universitet, som du skriver. Y-veien betyr at du bruker fagbrevet ditt som bakgrunn for å komme inn på studiet. Men fagbrevet må være relevant for studiet, så du kan ikke søke hvilken som helst utdanning på bakgrunn av fagbrevet - dette er spesielle utdanninger for spesielle fagbrev. 

Det fins flere muligheter for å gå y-veien med automatiseringsfaget, og det fins noen muligheter med dataelektroniker også. Spør rådgiver om hjelp til å se oversikt over hvilke utdanninger og hvilke muligheter du får med de ulike veiene!

Du kan se utdanninger relevante til robotikk her på utdanning.no. Det vil være forskjellige opptakskrav til de ulike studiene, og du må selv researche litt (spørre lærestedene f.eks) og se om y-veien er en mulighet for å komme inn, vi har ikke oversikt over det, dessverre. 

Alt i alt så har du mange muligheter, og det vil være bra for deg å få sett de ulike veiene du kan gå både med automatiseringsfaget og dataelektronikerfaget - i tillegg til å kjenne forskjellen på selve utdanningene. Dette er rådgiver og lærer på skolen din enda bedre til å svare på enn oss, så vi gjentar oss og anbefaler deg å avtale en prat så fort som mulig! Da kan du få god hjelp :)

Lykke til, spør oss gjerne igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Vil du bli ingeniør?

Ingeniør på jobb (colourbox.com)

Norge trenger flere ingeniører. Her finner du informasjon om mulighetene, både for deg med og uten studiekompetanse, og for deg med fag- eller svennebrev.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning