Hopp til hovedinnholdet

Jeg har alltid hatt konsentrasjonsproblemer, kan jeg ha ADD/ADHD?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Veldig lenge, helt siden jeg var liten har jeg hatt problemer med å konsentrere meg spesielt med det som ikke er gøy eller interessant. det gjelder også at jeg ikke får til å skrive ferdig noe til frister osv. Jeg har derimot ikke hatt så dårlige karakterer, men heller en mer mentalt slitsom skolegang, Jeg føler også at jeg er mer annerledes siden jeg trenger mye mer hjelp enn de andre. Kan det hende jeg har ADD eller ADHD?

Besvart 22.02.2019 09:38
 

Svar
Hei

Så fint at du beskriver dette, som mange kan kjenne seg igjen i. Det å slite med konsentrasjon, krever mye energi, og ekstra innsats både på skole og i arbeidsliv, så det er viktig å finne ut av hvorfor du har det slik og om noe kan gjøres.

Det er jo likevel imponerende at du ikke får dårlige karakterer, det sier noe om at du har mye viljestyrke og holder ut, selv om det er krevende.

Dersom du ikke har snakket så mye om dette hjemme, vil jeg råde deg til å begynne med å ta en prat med foreldrene dine om at du nå ønsker å ta tak i dette. Det er slett ikke sikkert det er noen diagnose du får, men det er lurt å begynne med en prat med PPT tilknyttet din skole. Her kan du lese mer om denne tjenesten.

Når du har fått hjelp her, kan det hende de tenker det er lurt at du henvises videre til BUP. Her kan du lese mer om det.

Nå håper jeg du fikk litt oversikt over hva som kan være en måte å finne ut om du har ADD/ADHD, eller om du har andre årsaker som kan forklare dine konsentrasjonsvansker. Du har uansett krav på hjelp og det håper jeg du får på en god måte.

 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

André (15) om det å ha ADHD

André er en av de ca 30.000 barn og ungdom som har ADHD i Norge. ung.no har fått møte André. Hvordan er det egentlig å ha ADHD?

Les mer

Studieteknikk - Hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er ADHD?

hodet i hender (colourbox.com)

Daniel sitter ved pulten sin i klasserommet, men han hører ikke etter. Lærerens stemme føles som en grøt av lyd. Han snur seg og roper ut i rommet. Han kjeder seg. Læreren ber ham være stille. Daniel tar opp blyanten og slår den taktfast i pulten. Det bråker. Læreren blir sur. Klassekameratene ler. Daniel er ingen bølle. Han gjør så godt han kan.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser