Hopp til hovedinnholdet

Vil forbedre meg i norsk skriftlig

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har kommet til Norge når jeg var 3 år og har bodd her i nesten 13 år. Jeg snakker flytende norsk, men skriftlig er en helt annen ting. Læreren min sa til meg siste år i i 2 vgs at jeg skulle mer norske lese bøker, og at det ville hjelpe å forbedre meg i norsk skriftlig. Jeg har gjørt det men det hjalp ikke særlig. Den siste stilen jeg skrev fikk jeg 3 på.Har dere råd til meg i hvordan jeg kan forbedre meg i norsken (skriftlig) går i 3 vgs og en 3 drar meg ned i snitt. Og vett dokk om sider der jeg kan skrive noveller og artikler, der folk kan lese det jeg har skrevet og vurdere det (der jeg kan lese om også andre sine noveller/artikler sånn skrivetrening sider) Takk :D

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Den aller beste måten å jobbe på, er å jobbe jevnt både på skolen og hjemme. Skippertaksjobbing rett før prøver og tentamen er det vanskelig å lykkes med, særlig om det er mye pensum du ikke har forstått helt underveis. Det virker som du er i en god sirkel med skolearbeidet om dagen, så her gjelder det altså bare å stå på videre. I tillegg må du være flink til å spørre om hjelp fra lærerne når det er noe du ikke forstår eller ikke får til. Hvis du ikke spør om hjelp, risikerer du å "falle av lasset" uten at læreren får det med seg. Husk at lærerne er der for å hjelpe deg, så ikke vær redd for å si fra at du bekymret for karakteren og synes faget er vanskelig.

 

Fortell læreren at du vil stå på ekstra framover, men at du trenger hjelp og tips til hvordan du kan jobbe best mulig. Læreren kjenner ditt nivå i norsk, og kan finne gode oppgaver og pensum du bør øve på som er tilpasset ditt nivå, i tillegg til å gi deg tilbakemeldinger på arbeidet ditt, og hjelpe til med å heie deg fram underveis. Dette kan gjøre jobbingen din mer effektiv og mer rettet mot de delene av pensum som må du trenger å bruke mest tid på. I tillegg er det viktig å være tålmodig, for ofte tar det litt tid før man ser resultatene av jobbingen på karakterene. Dette er viktig at du husker på. God jobbing VIL gi deg resultater, men det tar ofte litt tid. Stå på, og ikke gi opp underveis! 

 

Noen tips på veien du kan sjekke ut:

 

  • Les bøker. Mye lesing på skolen og fritiden vil gradvis gi deg bedre ordforråd, bedre språk skriftlig og muntlig, større forståelse for de forskjellige sjangrene, og sikkert noen gode ideer til hva du selv kan skrive om på tentamen og andre skriveoppgaver. Vær tålmodig og fortsett med lesingen, så vil du se resultater etterhvert.

 

  • Les om sjangertrekk i lærebøkene dine, og spør læreren om hjelp hvis du trenger det. Bruk også tid til å idémyldre litt rundt hva du kan tenke deg å skrive om før tentamen og skriveoppgaver. Kanskje får dere ikke oppgaver som passer akkurat med det du har forberedt, men om man har tenkt gjennom noen temaer på forhånd, vil det være lettere å få i gang kreativiteten også når du får se selve oppgaven.

 

  • Øv deg på å skrive! Du kan skrive dagbok, noveller, kåseri, dikt, skrive enkeltord, korte dialoger, hva som helst. Du kan også skrive et kort referat fra bøkene du leser. Spør gjerne læreren om å få levere inn noe av det du skriver for tilbakemeldinger. Øvelse gjør mester, selv om det tar litt tid. Dette vil hjelpe til på ordforrådet ditt, og du får øvd på måter å skrive på der du kanskje er litt usikker.

 

  • Se filmer på språket du lærer, gjerne uten uten norsk teksting. Øv deg gjerne på å skrive ned ord eller setninger fra handlingen underveis mens du ser filmen. Slå opp ord du hører og som du ikke vet hva betyr.

 

  • Øv deg på å lese høyt, snakke språket høyt for deg selv foran speilet osv. Prøv deg fram med uttalen og ikke vær redd for å gjøre feil. I språk er det gjerne slik at man må "plumpe skikkelig" noen ganger før man blir bedre. Det er feilene man lærer av.

 

  • Kanskje kan du og noen i familien eller en venn snakke litt sammen av og til på det språket du lærer. Avtal for eksempel at dere kun skal snakke sammen på dette språket i en halvtime. Man lærer utrolig mye av å tvinge seg selv til å finne ord for å gjøre seg forstått. Etterpå kan du notere ned noen av ordene som ble brukt, og slå opp de ordene du ikke vet hvordan skrives.

 

  • Før prøver kan du spørre læreren om han/hun kan kopiere opp gamle prøver eller tentamensoppgaver som du kan øve deg på. Dette kan gi deg en pekepinn på hva som kreves og hvordan du ligger an. Du kan også samarbeide med andre i klassen om å lage egne prøver til hverandre for å øve før prøver, tentamen og eksamen.
  • Sjekk aktuelle læremidler som kan være til hjelp på utdanning.no. Ofte finner man også gode tips om skriving og rettskriving på Språkrådet sine nettsider. Kontakter du Unge lovende forfatteres forening kan det hende de har noen gode tips til deg? På forfatterforum.com kan du lese om og komme i kontakt med andre som skriver.


Sjekk også artiklene lenger ned for flere råd om skolearbeid og studieteknikk. Lykke til videre, stå på!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Studieteknikk - Hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Karakterer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om karakterer