Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta jordmorutdanning i Tyrkia og jobbe i Norge?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente som akkurat ble ferdig med påbygg. Jeg tenker jordmorutdanning i Tyrkia. Men er det godkjent i Norge hvis jeg studerer i Tyrkia. Kan jeg få godkjent i Norge og får jeg stipendet dra lånekasse? Håper dere svarer så fort så mulig.

Besvart 21.06.2019 12:28
 

Svar
Hei

Hvis du tar en jordmorutdanning i Tyrkia, er du nødt til å søke om å få autorisasjon til å jobbe som jordmor i Norge etterpå. Du kan lese på disse sidene om dette. Tyrkia er utenfor EØS-området, og det er da større eller sterkere krav til å dokumentere at denne utdanningen kan gi deg autorisasjon i Norge etterpå. 

Dette skriver NAV om autorisasjon innen helsefag utenfor EØS-området: 

Det er vanskeligere å få autorisasjon hvis du tar en utdanning utenfor EU/EØS. Helsedirektoratet sammenligner da den utenlandske utdanningen opp mot tilsvarende utdanningen i Norge med hensyn til nivå, innhold og omfang, og går blant annet gjennom:

  • detaljerte fagplaner
  • læringsmål
  • ECTS/Credits eller antall timer for hvert fag
  • opplysninger om klinisk praksis og en rekke andre opplysninger

I tillegg må du ta kurs i hvordan det norske helsesystemet fungerer. Noen yrker må også ta en praktisk fagprøve og kurs i håndtering av medisiner.

For å kunne vurdere om du får autorisasjon trenger helsedirektoratet detaljert dokumentasjon om utdanningen din. Derfor er det viktig at du sørger for å ta vare på dokumentasjon underveis i utdanningen. Du finner mer informasjon om dette på Helsedirektoratets nettsider.

Så her er det altså ganske komplisert - hadde utdanningen din vært innenfor EU/EØS, så ville det kunne gått en del lettere. Men siden den er utenfor, så kreves det grundig dokumentasjon av utdanningen, og det er nok lurt av deg å undersøke dette godt på forhånd. 

Vi kan ikke hjelpe så mye mer enn dette, og vet ikke hvilke utdanninger som vil bli godkjente eller ikke. Aller først bør du finne en utdanning du vil ta - og når du har funnet den bør du kontakte Lånekassen og spørre om du vil få lån/stipend til denne utdanningen, og Helsedirektoratet eller NOKUT for å finne ut mulighetene for at denne utdanningen blir godkjent. 

Så akkurat helseutdanning utenfor EØS-området er litt komplisert, og det er vanskelig for oss å si noe konkret om hvordan det vil gå. Du må undersøke med de instansene vi nevnte :)

Lykke til, spør oss gjerne igjen!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Studier i utlandet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om studier i utlandet