Hopp til hovedinnholdet

Kan hvem som helst bli statsminister? 

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg bare lurte på om hvem som helst kan bli statsminister eller må man være politiker. Hvis man må være politiker, hvorfor må man det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for ditt spørsmål! 

Jeg skal prøve svare så godt jeg, har derfor delt opp spørsmålet ditt i to deler. 

Statsminister: 

Alle som er norske statsborgere kan bli valgt til å bli Norges statsminister uansett hvilken bakgrunn de eller familien deres har.

Man kan ikke søke på en jobb som statsminister, men man velges av alle som stemmer ved valg. For å kunne bli valgt må man representere et politisk parti. Det er ingen egen utdanning for å bli politiker, men mange tidligere statsministere har hatt utdannelse innen statsvitenskap, økonomi eller lignende.

Dagens statsminister i Norge, Erna Solberg fra partiet Høyre, har for eksempel studert sosiologi, sammenlignende politikk, statistikk og økonomi. 

Politiker: 

Om du vil jobbe som politiker, er det lurt å engasjere seg tidlig i en politisk organisasjon. De fleste gjør dette i en politisk ungdomsorganisasjon, eller i en annen organisasjon som kjemper for noe man tror på. Du kan også sjekke ut muligheten for å engasjere deg i ungdomsråd der du bor, samt stille til valg i elevrådet og liknende verv.

Gjennom organisasjonsarbeid lærer du mye om beslutningsprosesser og hvordan samfunnet fungerer, i tillegg til å få deg et nettverk av andre som er interessert i politikk. I artikkelen under dette svaret finner du link til aktuelle organisasjoner som det går an å engasjere seg i.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Engasjert? Bli med i en organisasjon!

Ungdommer demonstrerer utenfor Stortinget i Oslo (foto: ung.no)

Hva brenner du for? Ønsker du å påvirke samfunnet rundt deg? Eller kanskje ser du etter nye venner? Å engasjere seg i en organisasjon gir mange fordeler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stat og kommune
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stat og kommune