Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg litt utenfor og er redd for at vennene mine glemmer meg når vi begynner på ungdomsskolen.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 13 år. Jeg flytta fra Oslo til vestlandet for 2 år sida. Jeg fikk meg fort venner her. Det er bare det at jeg føler meg litt utafor. De har liksom kjent hverandre så lenge. Iblandt overnatter de hos hverandre uten å spørre om jeg vil være med, eller finner noe på med hverandre. Jeg skjønner godt at det er litt vanskelig å finne på ting med meg fordi jeg bor et godt stykke unna, men det betyr ikke at jeg aldri kan finne på noe. Snart begynner vi på ungdomsskolen. De kjenner mange fra de andre skolene som skal begynne på ungdomsskolen som jeg ikke kjenner. Jeg er redd for at når vi begynner der, så kommer de på en måte til å glemme meg. At de ikke kommer til å tenke over at jeg er der. Og da er jeg redd for at jeg kommer til å ende opp helt alene. Hva skal jeg gjøre? Hilsen meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du skriver at du flyttet til vestlandet for to år siden og at du har fått venner, men kan føle deg litt utenfor. I tillegg har du tanker omkring det å starte på ungdomsskolen til høsten og hvordan det vil bli i forhold til vennene dine. Jeg forstår at du syns det er en vanskelig situasjon, og det er aldri gøy å føle seg utenfor. 

Det kan være vanskelig å føle seg helt inkludert når de man er med er så godt kjent og har kjent hverandre lenge. I ditt tilfelle tenker jeg du kan prøve å snakke med dem om dette og fortelle hvordan du opplever det. Fortell at selvom du bor et stykke unna så vil du gjerne være med å finne på ting. Du kan også fortelle at du er redd for at de glemmer deg når dere begynner på ungdomsskolen. Kanskje syns du det virker rart og skummelt å prate med dem om dette, men hvis ikke vennene dine er klar over at du føler deg utenfor får de heller ikke gjort noe med det.

Når det gjelder overgangen til ungdomsskolen er det mange ungdom som føler det som deg, så du skal vite at du ikke er alene om å tenke på dette. Å starte på ungdomsskolen kan være som en "ny start" hvor du får mulighet til å bli kjent med andre og få nye venner også. Etter en liten stund på ungdomsskolen tror jeg du vil føle det annerledes. Plutselig finner du noen i klassen som liker de samme aktivitetene som deg og da føles det mye lettere.

Legger ved noen artikler du kan lese.

Lykke til med å begynne på ungdomsskolen!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

5 tips til den første tiden på ny skole

Skoleelever (colourbox.com)

Mange kjenner sommerfugler når de skal begynne på videregående. Nervøs fordi du ikke kjenner noen fra før? Usikker på hva som kreves? Her er tips så du kan finne deg til rette.


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap