Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler jeg oppfører meg frekt og voldelig mot henne, og hun har også sagt at hun føler det slik. 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg føler meg trist. Jeg har en bestevenninne som jeg er ubeskrivelig glad i. Vi kommer så godt over ends, og vi er veldig trygge på hverandre, kan snakke om så og si alt og hun er bare fantastisk! I det siste har jeg følt på litt avstand og irritasjon. Jeg føler jeg oppfører meg frekt og voldelig mot henne og hun har også sagt at hun føler det slik. Hun sier hun er litt redd meg, og blir redd når jeg f.eks. løfter armen. Jeg er en usikker person, noe ganger irriterer jeg meg over uviktige ting f.eks. hvordan andre oppfører seg og er, og har lett for å dømme andre og være sjalu/misunnelig. Er kanskje min oppførsel en måte å hevde seg på? Eller er det en reaksjon for noe? Jeg vil virkelig ikke at det skal være sånn, eller være en sånn person! Jeg lurer på hva som kan være grunnen og hvorfor? Hva kan jeg gjøre? Kan spiseforstyrrelsen hennes ha noe med dette å gjøre? Eller at jeg ikke føler meg spesiell rundt henne lenger? Jeg vil henne jo bare bra, og jeg vil at alt skal være bra!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det er veldig fint at du tar tak i dette, og ønsker å gjøre noe med din atferd. Som du selv sier handler nok dette om din egen usikkerhet, og manglende evne til å takle vanskelig situasjoner. Ut i fra din beskrivelse av følelsene dine, så tenker jeg at dette handler om sjalusi, noe som ofte har sammenheng med lav selvtillit og selvfølelse.

Når du opplever at du tyr  fordi du blir sint, så er dette noe du må ta tak i. Du er ikke alene om å synes at det er vanskelig å kontrollere hva du sier og hva du gjør når du er sint eller kjenner på andre vanskelige følelser. Det er modig og fint at du vil ha mer kontroll, o går i deg selv for å finne ut av hvorfor det er blitt slik.

Å være sint er en naturlig følelse som alle har. Det er helt greit å bli sint. Men det er viktig at du tar ansvar og skylden for det du sier og gjør når du blir sint. Hvis du ikke har kontroll over hva du sier eller gjør bør du unngå å være alene med personer du kan skremme når du er sint. Det for å unngå å sette deg selv og andre i en vanskelig situasjon.

Prøv å lag en plan for hva du kan gjøre når du kjenner at du kan komme til å miste kontrollen. Hold deg til planen din når du trenger planen. Du kan også søke hjelp ved Helsestasjon for ungdom og hos fastlegen din. Ikke alle fagpersoner i hjelpeapparatet kan mye om sinnemestrings-problematikk. Hvis du ikke møter forståelse hos den du tar kontakt med så ikke gi deg. Prøv eventuelt noen andre. Det kan også være lurt å snakke med familie, venner,  og andre i nettverket ditt, om det du strever med. Snakk med noen du tror du kan få støtte av. 

Jeg tenker også at du trenger hjelp til å styrke din egen selvtillit og selvfølelse, og bli trygg på og få troen på deg selv. Det kan gjøre det lettere å mestre vanskelig følelser, og også lettere å snakke om hvordan du føler det i ulike situasjoner.

 

Jeg har lagt ved noen artikler som kan være til nytte for deg, og håper det kan være til hjelp for deg.

Lykke til!
Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap