Hopp til hovedinnholdet

Vennen min sliter med depresjon, hva kan jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Min aller beste venninne sliter md depresjon og har det skikkelig ille. Hun har endelig begynnt å snakke md helsesøster om det, og skal i tillegg snart begynne md timer hos psykolog. Hun har hatt d vansklig psykisk ganske lenge, men nå i det sise har d begynnt å gå mye utover skole og fritid. Hun gråter på skolen hver dag, skjult for de andre i klassen, og gråter også mye hjemme. Hun blir fysisk dårlig, slapp, trøtt, kvalm osv, og kaster opp flere ganger i uka. Uansett syns jeg d er utrolig vanskelig å hjelp henne, og får d skikkelig vondt av at hun har d så ille. Jeg er der for henne og hun vet d, men d hjelper ikke noe særlig. Har dere i ung noen tips om hva jeg kan gjøre for at hun skal ha d bedre? burde jeg dra henne me på ting som kino e.l, eller la henne være i fred å slappe av? Hva kan jeg si når hun gråter og har d skikkelig ille, både når jeg er md henne i virkligheten og når vi melder? Jeg hater at hun har d så dritt, og får d skikkelig dritt selv

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Beklager sent svar! Det er en veldig fin ting at du ønsker å hjelpe venninnen din, du høres ut som en veldig god venn. Samtidig så er det også viktig at du vet at det ikke er ditt ansvar at hun skal komme seg ut av depresjonen, det må noen voksene hjelpe henne med, og det er godt å høre at hun får hjelp på den måten også!

Jeg forstår at det ikke er så lett å vite hvordan du skal gå frem, det kan være vanskelig å vite hvordan man skal gå frem i slike situasjoner. Jeg tenker at en veldig fin ting er at du har gjort henne oppmerksom på at du er der for henne, og at hun vet at du er en støtte. En anne fin ting er også som du nevner å kanskje ta intitiativ til å få henne med på andre ting, som kan være hyggelig å få tankene hennes over på noe annet. Det kan være vanskelig å vite når man skal pushe og når man skal gi noen tid til å være for seg selv, men det å i alle fall foreslå at dere kan gjøre hyggelige ting sammen er uansett en god ting å gjøre.

Husk også at man ikke alltid må si noe eller gi råd for å være en støtte, noen ganger hjelper det faktisk at man bare er fysisk tilstede og lytter til vennene sine, selvom man ikke har noen konkrete råd eller svar å gi.

Jeg legger ved noen artikler du kan lese, som kanskje kan være til hjelp for deg. Det er fint å høre at du bryr deg så mye om venninnen din, men husk også at du selv skal ha det fint og at du alene ikke er ansvarlig for at hun skal ha det fint.

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap