Hopp til hovedinnholdet

Jeg trenger litt hjelp. Noe jeg gjør galt?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 16 år og jeg trenger litt hjelp. Før var hadde jeg en bestevenn som var veldig snill osv, men hun flyttet og dermed var alene. Jeg har alltid vært en hyggelig person og alltid satt andre før meg selv. Nå har jeg fått en ny bestevenn som er veldig komplisert og jeg kan ikke stole på henne. Men det er nesten den eneste jeg kan være med og hun har heller ingen andre. Men hun får meg til å gjøre mye dumt, som å stjele. Jeg har merket på meg selv at jeg ser ned på folk rundt meg osv. Mine andre venner har begynt å stenge meg ute pgr av dette. Jeg prøver å gjøre det som er riktig, men det går uansett ikke. Selvfølgelig er det mange som liker meg, men ikke de jeg vil at skal like meg. Mange kaller meg bitch og hore, noe som ikke er så veldig kult. Noe jeg gjør galt?

Besvart 27.05.2019 00:34
 

Svar
Hei

Det høres ut som at du har endret oppførsel den siste tiden, og det kan ha påvirkning på hva som skjer rundt deg. De man omgåes med har ofte mye å si for hvordan en har det og hva en gjør. Du forteller at du hadde en bestevenn som var veldig snill før men som nå er flyttet vekk, og at den nye bestevennen er komplisert og ikke til å stole på.

Da kan man ofte gjøre ting en ikke hadde tenkt å gjøre før engang, som en nå plutselig gjør. Jeg tror at den personen ikke er noe bra for deg, og at det sunneste er å trekke seg unna. Tenk igjennom hva som er viktig for deg i et vennskap og hva du ønsker å ha ut av livet ditt. Hennes problemer skal ikke gå utover deg. Heller ikke at en får en mer problemfull livsstil. 

Jeg anbefaler deg å snakke med de som du var venn med før og fortelle litt hvordan du har det, tenker og føler, og se hva de sier. Kanskje dere kan ordne opp? Når det gjelder å bli kalt stygge ting så bør du si ifra til en lærer om dette. Selvom du har mange som liker deg, så er det ikke noe moro! Når det gjelder de andre som liker deg, så lurer jeg på: hva med å gi de en sjangse? 

Når man blir to stykker, som har hverandre, og ikke så mange fler, da blir ting ofte mer komplisert og man er mer avhengig av hverandre enn hva som er sunt.

Det virker som at du vet at en del ting ikke er så bra selv, som å stjele. Det å se ned på andre også kan oppleves som vondt og vanskelig for andre, og da kan de trekke seg unna. Jeg forstår at du prøver å gjøre det som er riktig. Det jeg tror er best i en sånn situasjon nå er å snakke med noen om det så du ikke føler deg så alene, og lurer på hva du skal gjøre eller hva som du eventuelt gjør feil. Andre, kloke mennesker, enten foreldre, helsesykepleier på skolen, en lærer eller helsestasjon for ungdom, kan hjelpe deg med å sette perspektiv på ting.

Ønsker deg lykke til! Og takk deg selv for at du står opp for deg selv og ønsker å gjøre det som er bra for deg og de rundt deg!

Vennlig hilsen rådgiver innen adferdsvitenskap, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik er du en god venn!

To kamerater på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsjournalist

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

- Stjeler i butikken

Stjeler i butikk (colourbox.com)

Jeg er ofte innom senteret på vei hjem fra skolen, og putter noen ganger snop og sminke i lomma før jeg går ut igjen. Jeg har ikke blitt oppdaget ennå, men vet at andre er blitt tatt. Hva blir straffen for sånne småting?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap