Hopp til hovedinnholdet

Etter at det ble oss, har jeg forandret meg mye for å tilpasse meg ham, og ofret utrolig mye for ham

Jente 15 år
 

Spørsmål
hei hei :]

Jeg er en jente på 15, kjæresten min er like gammel.
Vi ble sammen på bursdagen min, som nå er litt over 8 mnd. siden. Vi har kjent hverandre i ca. 2.5 år.

Etter at det ble oss, har jeg forandret meg mye for å tilpasse meg ham, og ofret utrolig mye for ham.[bl.a. venner og fritidsaktiviteter]
Vi tilbringer veldig mye tid sammen, mest fordi at han ikke liker at jeg er alene, sånn at han ikke har kontroll på meg.
Her kommer problemene inn.
Jeg kan ikke gjøre noe som helst alene uten at han blir helt utafor og sint. Jeg får som oftest huden full av kjeft hvis jeg drar til byen alene og kjøper meg klær og sånn.
Utenfor dette har vi det veldig fint, men det plager meg at dette ikke har ordnet seg enda.
Jeg har pratet veldig mye med ham om dette, men det virker ikke som om han har lyst til å høre.
Han mener selv at det er pga. et kortvarig forhold der motparten var utro, som foregikk omtrent et halvt år før vi ble sammen. Selv mener jeg at det muligens ligger i hans natur å "beskytte hans eiendeler".

Jeg trenger virkelig noen gode råd om dette.
Det er utrolig vanskelig for oss begge :(

-A.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det du skriver om her er faktisk noe jeg ser på som veldig alvorlig. Denne kjæresten din er sikkert en fin fyr, men det han gjør med sin kontrollerende adferd, er veldig destruktivt for forholdet og det er heller ikke bra for deg, ditt liv og din selvtillit.

En slik kontrolladferd og det at han i tillegg blir sint og at han styrer i forhold til venner og annet du skal tilpasse, er en form for adferd i et forhold som grenser til psykisk vold.

Det er bra at du har tatt det opp med ham, men det er ikke bra at han ikke har selvinnsikt og evne til å endre seg på dette.

Jeg vil råde deg til å være helt direkte med ham på at han MÅ endre denne adferden radikalt, eller så kan du ikke fortsette forholdet med ham. (Prat også gjerne med noen du har tillit til, så du får litt støtte fra noen, for eksempel foreldre, søsken, venner eller helsesøster). Det er mulig at det er denne typen adferd han har lært fra han var mindre, men den er det nå på tide å gjøre noe med. Det er mulig han sliter veldig med at han lett blir sjalu. Han må allikevel lære seg å takle dette for å kunne bli en god partner for deg. (Eller for andre siden....) Det kan nok være lurt for ham å få litt hjelp til dette, så det å oppfordre ham til å gå til helsesøster eller gjerne psykolog, kan være lurt.

Mange av de damene som kommer til krisesenteret har startet opp i forhold slik du beskriver, og det er slik jeg ikke vil at det skal gå med deg, og derfor jeg er så tydelig med at dette er uakseptabel adferd og at du må få satt en stopper for det raskt.

Ta livet ditt tilbake. Sett av tid til å være med DINE venner, og driv med DINE fritidsaktiviteter videre. Hvis ikke forholdet tåler det, så tenker jeg at forholdet ikke er slik det skal være, og nok helst bør avsluttes.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjalusi og mistenksomhet - kjærlighetens bakside?

Sjalu (colourbox.com)

Sjalusi kan være som en liten djevel som gnager og fyller deg med vonde følelser. Det kan komme av at du selv har blitt sviktet, eller at du er redd for at du kan bli det.

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse


Quiz: Hva vet du om det internasjonale samfunn?

Hva er Voices of Youth?