Hopp til hovedinnholdet

Pappa blir veldig lett sint på meg

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 som har en veldig sint far. Han blir VELDIG lett sint på meg og mamma, men ikke på min søster på 8. Pappa er den mest sure personen jeg vet om, han skremmer meg når han blir sint, og kan også true meg ofte med ting som «Gjør du det igjen, lover jeg at du skal kjenne på det jeg måtte kjenne på når jeg var på din alder» Ikke er han bare veldig sint, men han er også veldig negativ og rasistisk. Jeg liker alle mennesker rundt meg, og HATER at pappa skal snakke dritt om f.eks muslimer. Jeg har fortalt mamma flere ganger om hvordan hans negativitet påvirker dagene mine, og at jeg blir lett lei meg hvis han skriker til meg. Jeg tørr ikke å skrike tilbake, har rett og slett lært meg å bli stum og tom. Dagene blir vanskeligere for hver dag, og det er vanskelig å bo hjemme når det er sånn. Mamma er helt blind føler jeg, hun er veldig forelsket i pappa men jeg tror hun bare er med han for pengene og utseende. Alle andre liker pappa veldig godt.Hvem skal jeg snakke med?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Du forteller om en vanskelig og utrygg hjemmesituasjon. Når du forteller at det blir verre og verre - så vanskelig for deg at du lurer på om du kan bo hjemme - og når du føler at kranglene mellom deg og pappa har gjort deg stum og tom, tenker jeg at dette er alvorlig. Det du forteller at din pappa gjør er over grensen for hva som er akseptabelt oppførsel av en voksen forelder. Grunnen til at jeg mener dette er i hovedsak at du blir skremt og redd av det pappa gjør og sier, og at det har blitt umulig for deg å skrike tilbake. Det høres ut som at du må tilpasse deg pappas humør for at det skal bli OK stemning hjemme. Da blir det uforutsigbart for dere andre i familien, og selv om han ikke kjefter direkte på din lillesøster vil jeg tro at det som skjer skremmer henne og.  

Det er nemlig DIN opplevelse av det som skjer hjemme som er avgjørende, ikke akkurat hva som blir gjort eller sagt. Det er foreldrenes ansvar å justere seg i forhold til sitt barn. Du forteller at din pappa ikke justerer seg i forhold til dere men at det heller er motsatt. I tillegg forteller du at han har truet deg med å utøve vold hvis du gjør ting, og det alene er også å regne som vold. 

Jeg har lyst til å gi deg et lite utdrag fra artikkelen vår om hva som er psykisk vold. Jeg lurer på om du vil kjenne deg igjen i noe av dette.

"Psykisk vold:

Utskjelling, direkte trusler, indirekte trusler,truende kroppsspråk, gjentatt sårende kritikk, ignorere, ydmyke, framsette uriktige anklager, forhør, og kontroll. "

 

Ut ifra det du har fortalt mener jeg at dere blir utsatt for flere av tingene som ligger under denne definisjonen. Og da vil jeg understreke: Det er ikke du som har ansvar for pappas oppførsel. Selvsagt må man samarbeide og ta ansvar for sin egen rolle i familien. Foreldre bør kunne forvente at ungdommen deres snakker respektfullt og hyggelig og at ungdommen deltar i husarbeid og i familiens sosiale liv. Men selv om det blir konflikt er det aldri greit at foreldre skremmer, krenker, truer eller kjefter så mye at ungdommen blir redd, føler seg mindre verdt eller blir trist og usikker og redd for å si i mot. 

Og dere har ikke skyld i det som skjer, selv om pappa kanskje er sliten, syns du er umulig, eller at det er andre "gode" grunner til sinnet han viser. Ved å passe på å ikke gjøre noe galt, kan man tro at man forhindrer volden. For å lage en mening og en opplevelse av kontroll i det som skjer, kan man derfor legge skylden på seg selv. Men det er alltid den som utøver vold som har skylden. Det er kun pappaen din sitt ansvar at han ikke klarer å slutte å true og være sint. Dette er det veldig viktig å huske på. 

Du spør hvem du kan snakke med om dette. Jeg kan forstå at det kanskje ikke er så enkelt å føle seg forstått eller trodd av andre du kjenner hvis du opplever at pappa fremstår så hyggelig utad og at alle liker han. Så hvem kan du prate med da?

Ut ifra det du skriver forstår jeg at du ikke helt føler at mamma forstår. Selv om jeg i utgangspunktet tenker at det er viktig at du sier i fra til henne at du blir redd og "tom" innvendig av det som skjer mellom deg og pappa. Men hvis du har forsøkt dette og føler at mamma ikke ser det du ser, kan du for eksempel gå til helsesøster på skolen din og si det til henne. Hun kan hjelpe deg videre. Det er en del av hennes jobb å snakke med ungdom som strever hjemme. Hun kjenner systemet, hun kan gi deg råd og hun kan eventuelt hjelpe deg å snakke med foreldrene dine så du ikke føler deg alene i det. Helsesøster har i utgangspunktet taushetsplikt (så lenge det ikke er bekymring for alvorlig omsorgssvikt, liv og helse) så du kan si hva du vil til henne. 

Du kan også ringe et familievernkontor i bydelen eller kommunen du bor i. Et slikt tilbud er gratis. De som jobber der er profesjonelle på å hjelpe familier som har konflikter, og der barn blir utsatt for vold av alle slag. De kan hjelpe foreldre til å endre seg så de ikke fortsetter med den ødeleggende adferden sin. Du kan kontakte familievernkontoret helt på egenhånd først, du trenger ikke si ifra til mamma eller pappa at du ringer dem. 

Jeg håper dette ga svar til spørsmålet ditt! Les gjerne artiklene jeg har lagt ved under, de handler om det du spør om og de gir flere tips til steder du kan ta kontakt for å få råd eller hjelp. Lykke til.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Er det oppdragelse eller vold?

Krangle mellom mor og sønn

Foreldre skal oppdra barn, men har ikke lov til å utsette dem for vold. Det kan være vanskelig å vite hvor grensa går mellom hva foreldre har lov til og ikke. Når blir oppdragelse vold?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie