Hopp til hovedinnholdet

Pappa er ofte sint og rope og banner. Han kaller meg stygge ting.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Vannselig når jeg er hos pappa. Hei, jeg har det litt vanskelig hjemme for tiden. Pappa blir sint nesten alltid. Han roper og banner slår i bordet etc. Han blir sint for den minste ting som for eksempel at jeg ikke kasta søpla i riktig avfall. Alt eskalerer og det ender ofte med at jeg drar til mamma. Jeg er redd for han når han blir sint, han går truende opp i ansiktet mitt og sier at han ikke vil se meg mere. Han oppfører seg veldig frekt og hermer etter meg og sier at det får store konsekvenser for det jeg gjør. Jeg prøver å være så sakelig som jeg kan for hvis jeg blir sint tilbake så er det som «å kaste bensin på bålet» om du skjønner hva keg mener. Når jeg blir sint etter han har kaldt meg masse stygge ting og ropt til meg så spiller han sårbar sånn at jeg skal få det dårlig. Jeg gruer meg til å være lenge med han siden det nesten alltid blir sånn her. Han har vert sånn her med flere i familien og de har tatt avstand fra han. Hva skal jeg gjøre? Hilsen gutt 15

Besvart 18.10.2018 11:24
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når du har det vanskelig :-) Dette hørtes da lite trivelig ut! Sinte foreldre som roper og banner, og snakker ufint til barna sine, gjør stemningen dårlig.

Du kan ta dette opp med din mor. Forhåpentligvis vil hun forstå hvordan dette oppleves for deg. Kanskje kan hun prate med han, eller hun kan invitere han til et møte på familievernkontoret, der de vil få hjelp til å prate om dette på en god måte.

Terapeuten på familievernkontoret vil hjelpe dere med å finne ut av hvorfor ting er slik de er, og hva som skal til for at det kan bli bedre. Ofte handler det om kommunikasjon, og at man har kjørt seg litt fast. I andre tilfeller er det behov for hjelp til å se seg selv utenfra, og hjelp til å forstå hvordan en oppleves av andre. Mange ganger skal det ikke så mye til for å løse problemene. Familievernkontorene er et gratis tilbud.
Link som hjelper deg med å finne det nærmeste familievernkontoret:
www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

For øvrig kan du ikke tvinges til å dra til faren din, særlig ikke om han ikke oppfører seg. Det håper jeg at moren din støtter deg i. Det vil også familievernkontoret kunne si mer om.

Hvis du ikke kan regne med støtte og hjep fra din mor i denne saken, kan du alltid snakke med helsesøster på skolen. Sammen kan dere finne ut av hva som kan være nyttig  i akkurat din situasjon.

Håper at dette var til hjelp. Lykke til :-)

Jeg legger ved linker til et par artikler som kan være interessante for deg.

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Er det oppdragelse eller vold?

Krangle mellom mor og sønn

Foreldre skal oppdra barn, men har ikke lov til å utsette dem for vold. Det kan være vanskelig å vite hvor grensa går mellom hva foreldre har lov til og ikke. Når blir oppdragelse vold?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie