Hopp til hovedinnholdet

Hva er straffen for vold og hva er kroppskrenkelse?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

jeg er en 18 år gammel gutt som ble slått i hodet og kroppen med et jernrør av en 19 åring. Alt jeg gjorde var å spytte på bakken mot han, fem meter unna. Jeg prøvde ikke å slå tilbake, men bare å trekke unna og å blokke slagene. jeg fikk kutt i panna og blødde fra hodet. Jeg lurer på hva slags straff han kan få for dette hvis jeg velger å anmelde, og isåfall om det at jeg spytta går under kroppskrenkelse, og om jeg isåfall vil kunne få noen straff for dette?

Besvart 05.12.2018 22:44
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. 

Å spytte på noen kan regnes som en kroppskrenkelse dersom spyttet treffer kroppen (og ikke bare klær), og det kan dermed være straffbart. Men siden du ikke traff, vil det i verste fall regnes som forsøk på kroppskrenkelse. Også et slikt forsøkt kan være straffbart. Noe annet er om politiet vil gå videre med en slik sak. 

Å slå noen i hodet med et jernrør er en svært alvorlig straffbar handling. Ut fra slik du beskriver det, vil jeg tro at de mest aktuelle straffebudene er grov kroppskrenkelse eller kroppsskade (straffeloven § 272 eller § 273). I begge tilfeller er straffen fengsel inntil 6 år. Ved vurderingen av om kroppskrenkelsen er grov, skal det særlig legges vekt på om den forårsaket smerte eller skade. Det skal også legges vekt på om gjerningen skjedde uten foranledning. I den sammenhengen kan jo spyttingen få betydning. Det skal også vurderes om gjerningen ble utført ved bruk av kniv eller annet særlig farlig redskap. Et jernrør vil trolig være et slikt "farlig redskap" når det blir brukt mot hodet. 

Jeg synes du skal snakke med en person du stoler på om dette, og få han eller henne til å hjelpe deg å vurdere om du bør anmelde dette til politiet. Du kan også ta kontakt med politiets støttesenter for kriminalitetsofre. Der kan du få informasjon og veiledning om det å anmelde en sak til politiet.  

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

- Slår ned en annen

Gutt slår (colourbox.com)

Jeg havnet i slosskamp og slo til en annen. Han måtte på legevakta og sånt. Hva skjer om jeg blir anmeldt?

Les mer

Hvem kan straffes?

fengsel (colourbox.com)

Fengsel? Samfunnsstraff? Forvaring? Her kan du lese om hva som skal til for å straffe noen, og om hva straffen kan bli.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold