Hopp til hovedinnholdet

Vil hjelpe en venn som har det vanskelig

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg kjenner en gutt. Vi er ikke kjempe nærme, så derfor er jeg ikke sikker på om jeg har noe med dette å gjøre. Men moren hans har møtt en mann. De ble kjærester og jeg vet at mannen har vert voldelig mot moren. Jeg vet at han har kvelt henne. Han manipulerer osv. Hun fortsetter å bli sammen med han igjen. Moren har ikke veldig god råd, og mannen fikk hun til å kjøpe et hus hun egentlig ikke hadde råd til. Det viste seg at det var fult av råte. Moren og gutten hadde det egentlig veldig bra i en kjempe fin leilighet, men mannen fikk hun til å selge den. Jeg er bare bekymret for gutten. Han er snart 14 år så han merker at huset lukter vondt. Han vet at det er råte der og han vet hva mannen har gjort mot moren hans. Han merker at moren oppfører seg annerledes osv. Han liker ikke mannen moren er med. Og vis jeg var har han hadde jeg også vert redd for mannen. Jeg bare lurer på om det er mulig for en på utsiden av denne familien å gjøre noe? For moren gjør ingenting.

Besvart 06.05.2019 11:25
 

Svar
Hei

Så fint at du vil hjelpe vennen din! Uansett hvor nære dere er, så er det utrolig godt å kunne støtte hverandre når ting blir vanskelig. Hvis du kjenner at det er naturlig for deg å involvere deg i vennen din sin situasjon så syns jeg du skal gjøre det. Men du stiller et viktig spørsmål: hva kan du, som er på utsiden, gjøre med saken? Du kan nok ikke gjøre så mye for moren til vennen din. Hun er den voksne her. Så selv om hun har blitt utsatt for press, trusler og vold fra kjæresten sin så har hun ansvar for å søke hjelp selv. Og det er det viktig at hun gjør, slik du beskriver situasjonen.

Men du kan gjøre noe annet viktig, som kanskje vil sette i gang flere tiltak! Du kan fokusere på å støtte vennen din! Kan dere to sammen gå til helsesykepleier på skolen din og fortelle hva som skjer hjemme hos han? Helsesykepleier er vant til å hjelpe ungdommer som strever med foreldrene sine og som har det vanskelig i livet sitt på den ene eller andre måten. Helsesykepleier har taushetsplikt og vil kunne være til god hjelp. Om vennen din ikke vil være med, syns jeg likevel du alene bør ta en prat med helsesykepleier, på hans vegne. Du kan drøfte din bekymring, slik at du ikke blir gående alene med bekymringen. Da kan du få støtte av en annen voksen i forhold til å vurdere hva som bør gjøres videre.

Du skriver at din venn har det veldig dårlig i den situasjonen han nå er i. Da er det ikke greit at moren hans ikke gjør noe. Så dersom det er snakk om at denne situasjonen går ut over din venns fysiske eller psykiske helse, vil helsesykepleier ta affære for å hjelpe.

Hvis du ikke vil gå til helsesykepleier syns jeg du skal ringe alarmtelefonen og fortelle din venns historie der. Du kan være anonym hvis du vil. Du kan ringe bare for å få råd og veiledning. Og hvis det er behov for mer konkret og akutt hjelp vil den du snakker med på alarmtelefonen ta kontakt med det lokale barnevernet der dere bor og fortelle om det som skjer hjemme hos vennen din. Dersom barnevernet blir koblet inn trenger ikke vennen din å få vite at det var du som kontaktet alarmtelefonen. Du kan som sagt være anonym. 

Det viktigste du uansett kan gjøre er å være en god venn - en som bryr seg, en som tør å spørre hvordan han har det og som tar grep selv om det kanskje er upopulært å blande seg. Jeg syns det er flott gjort av deg å ta tak i dette og å tørre å gjøre noe selv om det egentlig ikke angår deg direkte. Stå på! Fortsett å være en god venn!

Jeg håper dette ga svarene du trengte. Lykke til. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Kjenner du noen som er i et usunt forhold?

Noen holder hånda foran munnen på ei jente (colourbox.com)

Si ifra om du tror en du kjenner er utsatt for trusler eller vold. Det handler ikke om hvor mye som skal til for at du skal varsle, men hvor lite. Sjekk faresignalene her.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold