Hopp til hovedinnholdet

Hva er straffen for æresrelatert vold?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hva er straffen for æresrelatert vold og er det noe som heter det i straffeloven ? bare nyskerrighet) Mvh gutt 18

Besvart 11.05.2019 20:45
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Med æresrelatert vold mener vi vold som utøves for å beskytte en families ære, og det blir ofte utøvet av flere enn én person. 

Det er ikke noe som heter æresrelatert vold i straffeloven, men æresrelatert vold kan være mishandling i nære relasjoner som er straffbart etter straffeloven §§ 282 og 283. Straffen for mishandling i nære relasjoner er fengsel inntil seks år, og fengsel inntil 15 år dersom mishandlingen er grov. 

Straffeloven har forøvrig en rekke andre bestemmelser om vold som du kan lese om i kapittel 25

Æresrelatert vold kan også innebære tvangsekteskap som ifølge straffeloven § 253 straffes med fengsel inntil seks år, og kjønnslemlestelse som er straffbart etter straffeloven §§ 284 og 285. Straffen for kjønnslemlestelse er fengsel inntil seks år, og fengsel inntil 15 år ved grov kjønnslemlestelse.

Æresrelatert vold kan videre innebære ulovlige trusler etter straffeloven § 263, som straffes med bot eller fengsel inntil et år. Dersom truslene er grove er straffen fengsel inntil tre år, jf. straffeloven § 264

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan gutter utsettes for vold på grunn av ære?

Gutt blir slått (colourbox.com)

Mange gutter opplever press, tvang og vold på grunn av hvordan de oppfører seg, hvilke venner de har, at de ikke passer godt nok på sine søstre eller ikke gifter seg med "rett" person. Dette kalles æresrelatert vold.

Les mer

Er det oppdragelse eller vold?

Krangle mellom mor og sønn

Foreldre skal oppdra barn, men har ikke lov til å utsette dem for vold. Det kan være vanskelig å vite hvor grensa går mellom hva foreldre har lov til og ikke. Når blir oppdragelse vold?

Les mer

Er det ditt ansvar å beskytte familiens ære?

Din oppgave?

Er familiens ære ditt ansvar? Må du overvåke dine søstre og passe på at de ikke gjør noe «dumt»? Må du straffe dem om de ikke oppfører seg slik familien ønsker eller har kjæreste?

Les mer

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, ikke kan velge å være ugift og/eller utsettes for psykisk press, trusler eller tvang om å gifte deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold