Hopp til hovedinnholdet

Jeg har blitt utsatt for vold fysisk og psykisk gjennom oppvekst..

Annet 20 år
 

Spørsmål

Som barn ble jeg både fysisk og psykisk misbrukt av min mor. Hun pleide å slå, bite, kvele osv. På grunn av dette er jeg nå helt ødelagt. Jeg har psykiske helseproblemer og mye vred mot moren min. Jeg hater min mor så mye, ord kan ikke beskrive følelsene jeg føler. Så det jeg lurer på er dette: Hva skal jeg gjøre? Skal jeg rapportere hennes misbruk, for eksempel? Eller skal jeg bare holde meg stille? Jeg er fullstendig tapt. Vær så snill å hjelp meg.

Besvart 22.05.2019 11:17
 

Svar
Hei kjære deg!

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hva du har opplevd i oppveksten og hvordan dette har påvirket deg gjennom livet. Jeg forstår at du kan føle deg ødelagt fordi det er alvorlige hendelser du har måttet tåle. 

Det gjør vondt å lese alt du har måttet finne deg i! Jeg lurer på om du får noe hjelp i dag?

Du har gode grunner til å være sint. Det er helt normalt å kjenne på sterke følelser som sinne og hat når noen har gjort slike ting mot deg! Det er ikke din skyld det som har hendt!

Du spør hva som er lurt å gjøre. Jeg vil gi deg noen råd som du kan vurdere om du kan ha nytte av.

Det du strever med er normale reaksjoner på unormale hendelser. Jeg vil oppfordre deg til å få henvisning fra fastlegen din til psykolog (DPS)slik at du kan få bearbeidet hendelser og på denne måten kunne leve livet ditt fremover på en bedre måte.

Det å anmelde er en påkjenning i seg selv. Det kan være lurt å tenke på om du har overskudd, energi og et nettverk rundt deg som kan støtte deg i en slik prosess. Det kan også være noe å diskutere med psykolog dersom du bestemmer deg for å få hjelp. Du har gode grunner til å anmelde og til å si fra! Moren din har ikke vært en god mor for deg og hun har utsatt deg for ting som er straffbare.

Du trenger ikke være stille!

Jeg forstår følelsen av å være fortapt. Du har mistet mye og du har opplevd mye vondt som har satt spor i deg. Men du trenger ikke være fortapt. Du kan få hjelp og du kan få det bedre!

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være til hjelp for deg å lese.

Ønsker deg alt godt!

God klem til deg!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold