Hopp til hovedinnholdet

Er det normalt at jeg vil at noe skal skje slik at jeg kan forsvare meg?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en person som ønsker å havne i en type situasjon der det enten er noen som prøver å angripe meg eller rane meg og jeg har mulighet å forsvare meg, er dette normalt? Er det galt? Litt om meg: Jeg gjør det bra på skolen og jobber når jeg har tid, jeg trener karate, har det bra hjemme og har en kjæreste. Mulig påvirkning: Da jeg var yngre ble en av mine klassekamerater lagt ned i bakken og slått på av en som var ganske mye eldre som gikk på skolen (Det startet med en enkel snøballkrig), etter denne hendelsen har jeg hatt skyldfølelese for at jeg ikke grep inn, minnet er også brent inn i hodet mitt...

Besvart 13.08.2019 18:30
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no. 

Det du skriver om er nok noe som er ganske så vanlig. Det at man kan se seg selv i en situasjon der man blir den som redder "verden" hadde jo vært ganske så kult. Problemet er bare at det ikke skjer så mange ganger i livet at man har denne muligheten og blir en helt 

Jeg synes at du selv er flink til å tenke på hva grunnen til dette kan være. Det er ikke lett å gå videre i livet når man har vært vitne til at noen har fått juling av en annen, i ditt eksempel også en som var mye eldre. Da var jo den gutten som fikk juling het forsvarsløs, og det ville jo heller ikke ha vært lett for deg å skulle gå på utøveren for å få han til å slutte. Dette må du ikke ha dårlig skyldfølelse for. Det er helt naturlig, og har du fått snakket med denne gutten som ble banket i ettertid så har han helt sikkert sakt at han ikke forventet at du skulle gjøre noe, av de naturlige grunnene du selv beskrev. 

Gjennom denne hendelsen,som dog har satt sine spor hos deg, så har du jo begynt å trene karate. Dette er nok fordi du ikke vil havne i en lignende situasjon igjen, der du føler deg helt forsvarsløs. Men, samtidig så er all kampsport veldig opptatt av disiplin. Du skal være en god rollemodell for andre samtidig som du utvikler din egen mestringstro. 

Det er godt å høre at du har det bra både i familien din og med kjæreste. Snakk gjerne med dem og høre hva de tenker om det å skulle gripe inn i situasjoner som er skremmende. Du kan også søke litteratur om det å handle i situasjoner som er skremmende eller livstruende. Det er mange historier der folk forteller om at de blir helt fryst og klarer ikke å gjøre noe, andre flykter og springer bort fra det som skjer mens andre igjen går rett i kampen. Man er så forskjellige og mange vet heller ikke hvordan de ville ha reagert hvis noe hender med dem. 

Håper at du klarer å få bort din skyldfølelse og at du også ikke ser på dine tanker som galt. Det er nok helt naturlig det du tenker, men vær nå også så raus med deg selv at skulle du komme i en situasjon som er skremmende så er det faktisk lov å trekke seg. 

Ønsker deg alt godt og håper at svaret var til hjelp for deg. 

 

Med vennlig hilsen helsesykepleier.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold