Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ha forstuet tommelen?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, i går så krangla jeg og mamma og hun holdt en penn inni hanna mi jeg fikk vondt og mamma sier at det var jeg som jore det men mamma vridde pennen så hardt at jeg fikk 2 skrubbsår og det beynte å blø. Mår jeg beveger på tommelen gjør det veldig vondt. Var det jeg eller mamma som gjorde det? Er tommelen forstuet? Må jeg til legevakta? Mammma sier at såret ikke er juppt men det er veldig juppt neddi såret. Hjeeeeeeelp!!!!!!!!!au det gjør sååååææ vondt!!!!!!svar så fort dere kan!!!!!

Besvart 14.08.2019 19:47
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no. 

Så dumt at du og din mor har kranglet så mye at det skjedde ett uhell med hånda di. Det er jo ikke lett og si hvem som har skyld i hva for oss i ung.no redaksjonen, men hvis det skjer ofte at du tenker at din mor skader deg med vilje så er det en grunn til bekymring.

Du er 13 år gammel og dette er for mange en utfordrende tid, både for deg og dine nærmeste. 

Den tiden man kaller for puberteten er en tid for foreldre til å gi ungdommen litt mer ansvar og frihet og for ungdommen til å ta mer ansvar og selvstendige valg. I denne gradvise løsrivningen som skal skje fra foreldrene, kan det også bli litt krangler og konflikter. Ungdommen føler seg mer voksen og fornuftig enn det foreldrene har vent seg til at de er. Evnen til å tenke konsekvens, er kanskje også litt dårligere enn man selv er klar over, og det kan bekymre foreldre. Mange føler også behov for å løsrive seg og å bli mer selvstendige mens foreldrene syns det er vanskelig å slippet taket.

Noen som strever med sinne, føler de raskt mister kontroll over reaksjonene, og kanskje kan de gruble og tenke mye i etterkant. Noen kan også være flaue og få skyldfølelse etter de har vist mye sinne, og det kan være tungt å ha det slik. Du kan kanskje prøve å snakke med din mor om det som skjedde når dere begge ikke er sinte lengre. Det er alltid lettere å få en fin samtale i fredstid:-)

Men, så var det ditt spørsmål om du er så skadet at du må på legevakta. Hvis du har åpent sår så holder det nok å sette et plaster på eller en bandasje. Det samme hvis du har forstuet tommelen din. Er du usikker på hvor alvorllig dette er så kan du oppsøke legevakta eller fastlegen din. 

Når du begynner på skolen igjen så kan det kanskje også være fint for deg å snakke litt med helsesykepleier om det som skjedde og hvis det er andre ting du tenker endel på. 

Legger også ved noen artikler du kan olese. 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold