Hopp til hovedinnholdet

Amfetamin og metamfetamin

Hvitt pulver, sprøyte og skje (foto: colourbox.com)
BRUKSMÅTER: Amfetamin og metamfetamin finnes i ulike varianter som sniffes, injiseres med sprøyte, spises, drikkes eller røykes.

Amfetamin og metamfetamin gir sterk oppkvikkende rus. Stoffene kan skade hjerte- og karsystemet og påvirke psyken.

Offentlig og kvalitetssikret
Hvitt pulver, sprøyte og skje (foto: colourbox.com)
BRUKSMÅTER: Amfetamin og metamfetamin finnes i ulike varianter som sniffes, injiseres med sprøyte, spises, drikkes eller røykes.

Amfetamin

Amfetamin kalles som regel for speed, men også pepper og makka.

Amfetamin selges som pulver og piller. Pulveret kan sniffes eller løses opp i vann og injiseres med sprøyte rett i blodet. Du kan også spise eller drikke stoffet. Om du sniffer eller bruker sprøyte, blir du ruset med en gang. Rusen varer 3-6 timer, men noen tar nye doser og er kontinuerlig ruset i flere dager.

Metamfetamin

Metamfetamin finnes som pulver og i fast form. Ice er en variasjon av metamfetamin som er formet som store krystaller. Disse røykes, og om du inhalerer dampen, blir du ruset med en gang.

Metamfetamin er mer fettløselig og gir derfor raskere effekt i sentralnervesystemet enn amfetamin. Metamfetamin virker derfor noe mer potent; du trenger lavere dose for å oppnå tilsvarende effekt. I tillegg vil noe av stoffet omdannes til amfetamin, slik at rus fra inntak av metamfetamin vil vare litt lenger enn amfetaminrus.

Metamfetamin er kjent under gatenavn som meth, crystal, ice, glass og meta.

Rusen

Rusen påvirkes av forventingene du har, mengden du tar, og hvor rent stoffet er. Hvis du bruker andre rusmidler og medisiner samtidig, kan effekten bli sterkere og mer uforutsigbar.

Virkningene av amfetamin og metamfetamin er svært like fordi de er nært beslektede kjemiske forbindelser.

Misbruk av disse stoffene gir:

 • energi og hevet stemningsleie med høy selvtillit

 • rastløshet og pratsomhet, ofte usammenhengende og i høyt tempo

 • ukritisk oppførsel med overvurdering av egne evner

 • dårlig konsentrasjon, gjerne med oppheng på én ting

 • nervøsitet og svimmelhet

 • søvnløshet, følelse av å være våken og kvikk

 • manglende appetitt

 • irritabilitet eller aggresjon

 • noen ganger: tankeforstyrrelser, panikk, forvirring og paranoia

Synlige fysiske tegn på at noen ruser seg:

 • store pupiller

 • høy puls, blodtrykk og temperatur

 • raskt pust

 • svette og skjelving

 • kan blø neseblod (sniffing)

 • uvanlige kjevebevegelser, for eksempel tygging uten å spise

I tillegg vil en som ruser seg jevnlig gjerne forandre oppførselen sin, gå opp og ned i vekt, være upålitelig og få nye bekjentskaper.

Er du bekymret for venner, familie eller kjærestens rusbruk? Det er viktig å snakke med noen om hvordan du har det, og husk at det aldri er ditt ansvar å redde noen fra misbruk!

Alvorlige bivirkninger psykisk og fysisk

Mangel på søvn er en viktig årsak til at amfetamin kan gjøre deg psykisk ubalansert.

Overbelastning på hjertet kan gi fysiske skader som hjerneblødning, hjerterytmeforstyrrelser og hjerteinfarkt.

Amfetamin misbrukes ofte intensivt i flere dager sammenhengende. Den som er ruset får da lite søvn og mat. Når stoffet ikke lenger gir noe særlig effekt, er man gjerne helt utmattet og kan bli svært forvirret og deprimert, eller gå inn i en paranoid psykose med følelse av å være forfulgt.

Noen opplever å se og høre ting som ikke er virkelige, dette er symptomer på psykose. Konsekvensen kan være at en ruset person gjør ting de ellers ikke ville ha gjort, som å skade seg selv eller andre.

Som regel forsvinner psykiske symptomer i løpet av 1–3 døgn. Hos noen kan plagene bli mer varige. Hvis du i utgangspunktet er sårbar for å få en psykisk lidelse, kan amfetamin utløse denne.

Ring 113

Ring 113 hvis du er sammen med en du tror har en psykose (vrangforestillinger, hallusinasjoner) eller tegn på alvorlig fysisk sykdom som for eksempel pusteproblemer, kramper, høy kroppstemperatur og nedsatt bevissthet. Vent til ambulansen kommer og fortell det du vet om hva personen har ruset seg på. Helsepersonell har taushetsplikt.

Det finnes ingen motgift mot amfetamin, men sykehusinnleggelse kan være nødvendig.

Avhengighet og avvenning

Kroniske brukere fremstår ofte som angstfylte, søvnige og underernærte. Bruk av amfetamin over lengre tid kan føre til at dosen må økes noe for å få samme rusopplevelse (dette kalles "toleranseutvikling").

Typisk avhengighet utvikles ved at du blir vant til å få den oppstemte følelsen rusen gir. Etter hvert blir du mer og mer opptatt av stoffet, og til slutt er amfetamin det eneste du interesserer seg for. Andre ting i livet blir mer eller mindre ubetydelig.

En som er "på kjøret" kan holde på i over en uke, men til slutt vil sult og utmattelse ta overhånd og gjøre det umulig å fortsette. Noen havner på sykehuset og må rehabiliteres.

Det er ikke vanlig med sterke fysiske abstinenser etter amfetaminbruk. Når man slutter med stoffet kan man få verk i muskler og ledd, angst, urolig søvn og vonde drømmer. Dyp depresjon er også vanlig, og det er fare for selvmord.

Medisinsk bruk

Når amfetamin og lignende stoffer brukes i medisiner, er dosene så lave at de ikke gir rusvirkning eller avhengighet.

Amfetaminer kan gis som behandling for narkolepsi. Det kan også gis til personer med diagnosen ADHD for å dempe motorisk uro og bedre konsentrasjonsevnen (motsatt effekt av den man får ved misbruk).

Amfetamin ble først fremstilt i 1887 og har historisk sett blitt brukt som medisin mot astma og forkjølelse, som slankemiddel og som utholdenhetsmiddel til soldater i krig.

Ulovlig narkotika

Amfetamin og metamfetamin står på narkotikalisten. Det er straffbart å lage det, selge det, oppbevare det, og å bruke det. Amfetaminlignende stoffer er også på dopinglisten for idrettsutøvere.

Å kjøre bil i ruset tilstand er både ulovlig og farlig. Amfetamin og metamfetamin kan, avhengig av dose, gi ulovlige høye rusverdier i flere døgn etter bruk.

Amfetamin og metamfetamin er det vanligste ulovlige rusmiddelet i Norge etter cannabis. Det vet vi basert på spørreundersøkelser, prøver fra kloakk og tester av personer som blir tatt i trafikken.

Amfetamin kan oppdages i blodprøver i 1-2 døgn og i urin i 2-10 døgn etter bruk.

Du vet ikke hva du får

Det som selges på gaten i Norge er sjelden rent amfetamin eller metamfetamin, men kan være blandet ut med en rekke tilsetningsstoffer. En vanlig brukerdose (en såkalt "kvarting") er ca. 250 mg urent stoff. En slik dose kan inneholde 50 - 150 mg rent amfetamin/metamfetamin eller mer. Du kan bli gitt andre stoff, blant annet PMMA, et stoff som er giftigere. Det finnes flere hundre stoffer som ligner på amfetamin.

Mesteparten av det illegale amfetaminet i Skandinavia er produsert i Europa. I ren form er det et hvitt pulver. Illegale kvaliteter er ofte gulaktige, fuktige og illeluktende. Metamfetamin blir hovedsakelig produsert i Asia og USA.

Skrevet av:
Redaksjonen i samarbeid med RUStelefonen
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Bivirkninger og skader av amfetamin
Hei Du spør om "eventuelle skader man kan få av [amfetamin], om det er noen". Dette tyder på at du ikke har så veldig mye kunnskap om hva du putt...
Hvilke narkotisk stoff brukes mest i Norge, og hvilke virkninger har disse?
Hei Det er hasj som er det mest brukte narkotiske stoffet i Norge, og andre populære rusmidler er f.eks.amfetamin og kokain. Vi deler hovedvirkninge...
Er det sant at amfetamin brukes i behandling av ADHD og narkolepsi?
Hei Det du sier der er nesten sant. Det stemmer at amfetamin er et sentralstimulerende stoff, som kan ha god virkning for denne pasientgruppen. Men d...
Frykt for at mamma kan dø av rus og vold
Hei jente, 13 år Takk for at du tar kontakt med ung.no! Det er fint at du deler bekymringene dine. Det høres ut som om det skjer mye som er vanskel...
Hva er amfetamin laget av?
Hei Den kjemiske komposisjonen av amfetamin er Dextroamfetamin, (2S)-1-phenylpropan-2-amine. Amfetamin er en forkortelse for innholdet som er alfa-me...
Kan jeg få litt info om hvordan amfetamin lukter etc?
Hei På våre nettsider vil du finne faktainformasjon om amfetamin, der vil du også finne informasjon om skadevirkninger. Amfetamin er et sterkt avh...
Jeg har lært at man forbrenner veldig mye fett når men bruker amfetamin, er dette sant?
Hei Ja - amfetamin vil, for ikke-tilvendte brukere, øke kaloriforbrenningen, samtidig som matlyst/sultfølelse reduseres. Men: dersom du, eller noe...
Blir så utrolig kåt når jeg er på Amfetamin
Hei Noen opplever å bli seksuelt opphisset når de bruker amfetamin. Dette er en forholdsvis vanlig virkning/bivirkning. Vi er dessverre ikke kjent ...
Kjøre når man har tatt amfetamin.
Hei   De følgende punkter er vanlige virkninger ved amfetaminrus. Hvis du leser punktene ser du raskt hva som er farene når det gjelder bilkjøri...
Er amfetamin farlig?
Hei   Ja, det er ikke til å komme forbi at amfetamin kan være svært farlig. Den mest akutte faren er i følge Folkehelseinstituttet at amfetam...
Hvor lang tid tar 1/2 g amfetamin ut av kroppen?
Hei Et enkeltinntak av amfetamin vil normalt kunne spores med blodprøver i 1-2 dager, og med urinprøver i 2-10 dager, avhengig av stoffets renhet, ...
Er det lov å ta med amfetamin i Norge hvis man har lagd det selv?
Hei Amfetamin er et narkotisk stoff og er derfor ikke lov å ta inn i landet, lage, selge eller bruke. Bruk straffes etter legemiddelloven § 24, me...
Hva er straffen for amfetamin?
Hei Vi er litt usikre på hva du mener her; straffen for å selge amfetamin? Bruke? Smugle? Besitte?  Uansett vil det komme an på mengden det er s...
Amfetamin rektalt
Hei Først og fremst - takk for innspill angående gatepriser. Når vi har uttalt oss om dette tidligere, tar vi høyde for at priser vil variere ut ...
Hvor lenge kan ecstasy påvises ved urinprøver
Hei Ecstasy vil kunne påvises i urin i rundt 2-4 dager, med noe variasjon. Det stemmer at Ecstasy teknisk sett inneholder amfetamin - A'en i virkest...
Frossa, amfetamin.
Hei Du spør hva som skjer med amfetamin, og vi er litt usikre på spørsmålet ditt. Slik du formulerer det antar vi at du spør om abstinenser ette...
Hvor avhengigskapende er amfetamin?
Hei Amfetamin regnes som et av de mest avhengighetsskapende rusmidler vi kjenner til. Selv om amfetamin ikke gir sterk fysisk avhengighet slik som f....
Jeg er bekymret for noen venner som sniffer crystal meth
Hei Vi forstår godt at du blir bekymret for vennen din. Vi vet ikke om du har prøvd å snakke med ham direkte om din bekymring. Det skal ikke være...
Psykose?
Hei jente på 17, Helsesøster har i utgangspunktet taushetsplikt,- men dersom det foreligger alvorlig omsorgssvikt eller fare for din helse, har hun...
Amfetamin og urinprøver.
Hei Amfetamin kan spores i urin i 2-7 dager etter siste inntak. Dersom du ruser deg på amfetamin hver dag eller oftere enn 2-3 dager i uka, vil det...
Se alle