Hopp til hovedinnholdet

Hva er demokrati?
Stortinget i Oslo (colourbox.com)

Norge regnes som et av de mest demokratiske landene i verden. Men hva er egentlig et demokrati, og hvordan kan du være med å påvirke?

Politisk engasjert? Bli med i et ungdomsparti
Sandra Borch (Sp) på talerstolen i Stortingssalen (Foto: Stortinget)

Ungdomspartiene er en viktig arena for deg som vil engasjere deg i politikk. Her møter du jevnaldrende som deler ditt politiske syn, og du kan være med å påvirke hva ditt parti skal jobbe for i de sakene du brenner for.

Hvem bestemmer hva i Norge?
(colourbox.com

Prinsippet om maktfordeling har hatt stor betydning i Norge. Statsmakten er delt i tre, slik at disse kan balansere hverandre, og forhindre maktmisbruk.

Hvordan kan du påvirke?
Megafon (colourbox.com)

Er du engasjert i en sak som du mener får for lite oppmerksomhet? Eller synes du politikerne burde prioritere annerledes? Du har muligheten til å påvirke dette. Her får du noen tips til hvordan.

Å registrere et parti
Mitt eget parti (colourbox.com)

Savner du et parti som passer for deg? Kanskje ønsker du å starte ditt eget politiske parti? Det er noen krav du må fylle først.

Kommunenes oppgaver
Deler av Ålesund sett fra lufta (www.colourbox.com)

Alle i Norge bor i en kommune og vi er avhengige av de tjenestene som kommunen tilbyr oss. Men hvilke tjenester er egentlig dette?

Vanskelig å velge parti?
Politiske partier

Hva er viktig for deg? Finner du det partiet som jobber for dine verdier? Her har du en lenkeoversikt over de politiske partiene og de respektive ungdomspartiene.

Stemme for første gang?
Tre ungdommer med tommelen opp (colourbox.om)

For mange er det en skremmende tanke å være med på å påvirke noe stort – for meg er det det. Å være førstegangsvelger innebærer mye.

Skrevet av Ungdomsjournalist Hege

Statsbudsjettet
Masse 200-lapper (colourbox.com)

Hvert år når finansministeren offentliggjør statsbudsjettet, skrives det mye i mediene. Statsbudsjettet omhandler den norske statens utgifter og inntekter i løpet av et år.